Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Mostaru se jutros sastao  s predstavnicima Hrvatskoga narodnoga sabora. Povod posjetu burne su reakcije koje su u tom gradu izazvali samoubojstvo generala Slobodana Praljka i haška presuda bosanskohercegovačkim Hrvatima. 

-Svi razgovori vežu se za presudu Haaškog suda vezanu za našu šestorku. Ovi razgovori su ohrabrenje u BiH, da ne treba izgubiti vjeru, da moramo naći načina kako preživjeti BiH, graditi našu poziciju u BiH i zadržati poziciju jednakopravnog naroda. Imamo potporu vlasti Republike Hrvatske i to se kroz ove razgovore moglo iščitati - istaknuo je hrvatski član Predsjedništva BiH nakon razgovora s izaslanstvom Republike Hrvatske.

Na sastanku s predstavnicima hrvatskih stranaka u BiH, istaknuo je Čović, razgovaralo se i o izbornom zakonu, EU integracijama BiH kao i osnaženju prostora gdje žive Hrvati, kako bi se spriječio odlazak hrvatske mladosti iz BiH.

-Moram se zahvaliti gospodinu Plenkoviću, ne trebamo biti u napasti, moramo znati što moramo cijeniti od europskih vrijednosti – i zaštiti svoj narod - kazao je Čović.

>>

Komentirajući najave kako bi mogle uslijediti tužbe protiv Hrvatske nakon presude u slučaju Prlić i ostali,  kazao je da će “spekulacija biti, kao i alata za stvaranje nereda u BiH.”

-Javno pozivam sve logoraše u BiH, bez obzira čijem logoru su bili, da tuže BiH jer sve što se događalo u BiH je ugrađeno u BiH koju prepoznajemo kao Daytonsku BiH. To se odnosi na sve logoraše Bošnjake, na sve logoraše Hrvate i na sve logoraše Srbe. BiH treba pronaći način kako pomoći tim ljudima - izjavio je Čović.

Te navode komentirao je i Andrej Plenković.

-Ovo nije bila presuda za odgovornost država nego pojedinaca. Ne vidim pravni temelj za takve procese - istaknuo je Plenković..

>>

Ponovio je kako Republika Hrvatska čvrsto stoji uz BiH i uz Hrvate u BiH.

-Hrvatska stoji uz BiH i  stoji uz Hrvate u BiH. Učinit ćemo sve da Hrvati budu dugoročno ravnopravan narod, da se poštuje jednakopravnost između tri naroda. Na tom su tragu i naše bilateralne aktivnosti i aktivnosti na međunarodnom planu. Danas želimo čuti kakva je atmosfera nakon presude, kakva je atmosfera među braniteljskim udrugama i u političkom vodstvu - naglasio je Plenković.

S Plenkovićem  u Mostaru borave  potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, Zdravka Bušić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova te državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.  

 

M.J.