Predsjednik Vlade Andrej Plenković večeras stigao u Mostar u dvodnevni radni posjet kako bi razgovarao s predstavnicima hrvatskog naroda o novonastaloj situaciju koja je rezultat Haške presude čelnicima Herceg-Bosne i  samoubojstva generala Slobodana Praljka.

Odmah po dolasku, Andrej Plenković i Dragan Čović, zajedno sa izaslanstvima, zapalili svijeće i položili cvijeće na spomen obilježju braniteljima palim u Domovinskom ratu ispred Hrvatskog doma herceg Stjepana Kosače u Mostaru.

-Došli smo obaviti razgovor s vodstvom Hrvata u BiH i sutra s HNS-om. Želimo razmotriti okolnosti nakon presude Haškog suda i da vidjeti na koji način Hrvatska može pomoći BiH, u pogledu suradnje između dvije države, jačanja konstitutivnosti Hrvata u BiH i  zaštiti njihovih prava - kazao je Plenković .

Napomenuo je kako je ravnopravnost Hrvata u BiH strateški interes Republike Hrvatske.

-Učinit ćemo sve da Hrvati ovdje dugoročno budu ravnopravan narod. Da se poštuje jednakopravnost između tri naroda. Došao sam vidjeti kakvo je raspoloženje među braniteljskim udrugama i političkim predstavnicima  nakon presude Haškog tribunala - istaknuo je Plenković.

Tijekom sutrašnjeg dana Andrej Plenković će se sastati s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora.

Hrvatska nezadovoljna djelovima presude

Podsjetimo, uoči puta u Mostar Plenković je ponovio kako Hrvatska ne dovodi u pitanje presudu, ali je nezadovoljna određenim djelovima.

-Nezadovoljni smo onim dijelovima presude kojima se aludira na odgovornost bivšeg hrvatskog državnog vrha, pogotovo nakon što kao država pokušate triput biti prijatelj suda. A onda ostanu aluzije na odgovornost hrvatskog državnog vrha iz tog vremena - kazao je Plenković. 

Ponovio je da će Hrvatska tražiti "neku vrstu involviranja" ako netko od odvjetnika pokrene zahtjev za reviziju presude, što država ne može učiniti.

 

M.M.