U Sarajevu će se danas održati zajednička sjednica Vijeće ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske. Ovo je druga zajednička sjednica dviju vlada nakon prve održane u lipnju 2010. godine u Splitu. 


Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić najavio je da na dnevnom redu zajedničke sjednice s Vladom RH biti većina otvorenih pitanja u odnosima između dviju država, no posebna će pozornost biti posvećena onima koja se mogu rješiti razmjerno brzo i od čega obje zemlje mogu imati izravnu korist.

Najavljeno je da bi među temama trebala biti uspostava zajedničkog tima za pregovore s Hrvatskom o primjeni Konvencije UN-a o pravu mora i razgraničenja na moru, izgradnja mosta na Savi kod Gradiške, projekt izgradnje Jadransko-jonske autoceste, razmatranje sporazuma o korištenju i održavanju cestovnih graničnih mostova na zajedničkoj državnoj granici.

Osim toga, zaključit će se i nekoliko sporazuma, memoranduma, protokola i ugovora između dviju država, a razgovarat će se i o trgovinskoj razmjeni i temama iz područja pravosuđa, o krizi u Agrokoru i mogućim posljedicama po BiH, a navodno i o zahtjevu BiH da Hrvatska odustane od planova izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se u četvrtak navečer s predsjedateljem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem.

-Očekujem da sutrašnji sastanak bude referentan u bilateralnim odnosima naših zemalja, a ujedno da otvori put svim ministrima da unaprijede odnose. Mislim da smo na taj način poslali jednu stratešku poruku o BiH kao našoj susjednoj, prijateljskoj državi kojoj želimo pružiti ruku na njenom europskom putu, a ujedno i riješiti neka otvorena pitanja - rekao je Plenković nakon sastanka sa Zvizdićem.

 

M.J.