Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Mostaru će otvoriti 20. gospodarski sajam na kojem je Hrvatska zemlja partner.

Prije otvaranja sajma Plenković se neslužbeno sastao s predsjedavajućim Vijeća BiH Denisom Zvizdićem s kojim je razgovarao o zajedničkoj sjednici dviju vlada. Prije podne, Andrej Plenković sa suradnicima posjetio i tvrtku Aluminij d.d. Mostar i razgovarao s predstavnicima tvrtke.

Sinoć je premijer Plenković sudjelovao na neformalnoj  večeri na kojoj su uz trojicu članova Predsjedništva BiH Dragana Čovića, koji je bio domaćin, te Mladena Ivanića i Bakira Izetbegovića, sudjelovali i srbijanski premijer Aleksandar Vučić i crnogorski predsjednik Filip Vujanović, te predsjednici dvaju entiteta Marinko Ćavara i Milorad Dodik.

-Ako je duh Daytonskoga mirovnog sporazuma bio jedna država, dva entiteta i tri ravnopravna naroda, onda je i duh tog Daytonskog sporazuma bio da od tri člana Predsjedništva svaki bude iz jednog od ta tri konstitutivna naroda. Jako je važno da metodologija kojom se biraju u Predsjedništvo bude takva da se zajamči izbor legitimnih predstavnika. To je, po mome sudu, minimum koji je bitan za ravnopravnost Hrvata u BiH, a to je za Hrvatsku jedna od ključnih tema i iza nje čvrsto stoji. Inicijativa o kojoj je govorio gospodin Čović, s aspekta mene kao predsjednika Vlade, je racionalna, normalna i, po mom sudu, nužna. Stoga bi pravodobno usvajanje tih nužnih izmjena osiguralo miran rad institucija u vremenu koje je sada na dnevnom redu - istaknuo je Plenković u razgovoru s novinarima nakon večere, dodajući  kako je Hrvatska najveći zagovaratelj i podupiratelj europskog puta BiH.

>>

Bakir Izetbegović, koji je i predsjednik Stranke demokratske akcije, poručio je kako je u ime bošnjačke strane "spreman na ustupke" te da vjeruje u mogućnost dogovora.

-Što se tiče bošnjačke strane, očekuje se da pomognemo Hrvatima da imaju autentične predstavnike u Predsjedništvu, Domovima naroda. Rekao sam što je preduvjet s moje strane. Dakle, nikakvih novih etnički baziranih entiteta i nikakvih priča o podjeli Bosne i Hercegovine, nikakvih referenduma. Ako smo sva trojica spremni na te korake, onda idemo. A mislim da jesmo, mislim da postoji ta spremnost - rekao je Izetbegović.

Njegov hrvatski kolega Dragan Čović ocijenio je da se Hrvatima ničim ne može uvjetovati mogućnost biranja njihovih predstavnika u institucije.

-Tu je problem. Još uvijek netko vjeruje da može birati u ime drugih, ja uvjeravam da ne može. Moramo razumjeti da BiH neće preživjeti kao normalna europska država, a to joj je jedina budućnost, bez Hrvata kao jednakopravnog konstitutivnog naroda u BiH -  istaknuo je Čović.

Plenković je u vezi susreta sa srbijanskim premijerom i novoizabranim predsjednikom Aleksandrom Vučićem rekao kako nije bilo nikakvih bilateralnih susreta, nego tek neformalna večera na kojoj su sudjelovali dužnosnici iz nekoliko zemalja.

M.J.