Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović u mostarskom uredu Predsjedništva BiH ugostio je danas Andreja Plenkovića, premijera Vlade Republike Hrvatske.  

 

 

Čović je izrazio dobrodošlicu premijeru RH Andreju Plenkoviću i zahvalio što je po drugi put Republika Hrvatska zemlja partner mostarskog sajma gospodarstva, koji ove godine slavi 20. godina svog postojanja. Naglasio je da je Hrvatska najveći vanjskotrgovinski partner BiH i kazao da je ovaj Sajam važan poticaj za unaprjeđenje odnosa Hrvatske i BiH.

-Zemlja partner, a to je Hrvatska će  i otvoriti Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru, vjerujem da ćemo sutra poslati dobru poruku iz Mostara i Hercegovine, da političke teme ostanu a sjeni a da se fokusiramo na gospodarstvo - rekao je Čović.

Premijer Plenković je podvukao regionalni značaj Mostarskog sajma, te iskazao zadovoljstvo činjenicom da je Hrvatska zemlja partner upravo na 20. godišnjicu njegovog održavanja. Istaknuo je i pozitivne gospodarske trendove u odnosima dvije zemlje i ukazao na veliki značaj nastavka suradnje BiH i Hrvatske u obostranom interesu.

-Zadovoljstvo mi je danas biti u Mostaru na dvadesetoj godišnjici gospodarskog sajma. Vjerujem kako će i ovogodišnji Sajam biti primjer gospodarske suradnje Hrvatske i BiH. Intenzivno se zalažemo za europski put BiH, a kroz Europske vijeće, zastupnike u europskom parlamentu ubrzat ćemo i pomoći europski put BiH - rekao je Plenković i dodao kako je Hrvatska zemlja partner i saveznik te da pomažu u svim naporima kako bi BiH što prije odgovorila na pitanja iz upitnika.

Plenković je također istaknuo kako Hrvatska ima obvezu i dužnost voditi računa o BiH, i njenoj budućnosti, a poglavito o Hrvatima u BiH te njihovoj ravnopravnosti i konstitutivnosti.

Naglasio je da Hrvatska očekuje hitno donošenje novog izbornog zakona koji će jamčiti ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda. Pozvao je vlasti u BiH da nastave predano raditi na reformama i održavanju političke stabilnosti. Na svom europskom putu BiH će i dalje imati snažnu potporu Republike Hrvatske kako bilateralno tako i kroz europske institucije. 

Sugovornici su ocijenili da je važno da BiH nastavi svoj europski put. Čović je zahvalio Republici Hrvatskoj na kontinuiranoj i nedvojbenoj podršci BiH na njenom europskom putu. U tom smislu predsjednik Čović je izrazio nadu da će BiH dоbiti stаtus kаndidаtа zа članstvo u EU do kraja ove godine.

Premijer Plenković je izrazio zadovoljstvo zbog napretka BiH i izrazio spremnost Republike Hrvatske da nastavi pružati svu potrebnu potporu BiH u procesu eurointegracija.  Istaknuo je pozitivna očekivanja od zajedničke sjednice Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine koja će se uskoro održati.

Uz predsjednika Vlade Republike Hrvatske  u BiH boravi potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.

M.J.