Izaslanstvo HDZ-a BiH koje je predvodio predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović boravilo je u ponedjeljak u radnom posjetu općini Stolac kako bi dali potporu tamošnjim Hrvatima uoči ponovljenih  izbora koji će se održati 19. veljače 2017. godine.  

Sastanak je održan u prostorijama općine Stolac, gdje se izaslanstvo sastalo sa predsjednikom Općinskog odbora HDZ BiH i načelnikom općine Stolac, Stjepanom Boškovićem.

Sastanku je nazočio zamjenik predsjednika HDZ-a Republike Hrvatske Milijan Brkić, dopredsjednik HDZ-a BiH i ministar financija i riznice BiH Vjekoslav Bevanda, članica Predsjedništva HDZ-a BiH i ministrica financija u Vladi FBiH Jelka Milićević, član Predsjedništva HDZ-a BiH i dopredsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH dr. Mladen Bošković, ministar prometa i veza u Vladi F BiH Denis Lasić, predsjednik Vlade HNŽ-a dr. Nevenko Herceg te Željko Raguž zastupnik Hrvatskoga sabora iz XI. izborne jednice.

Sudionici sastanka su osudili nasilni čin gdje se brutalnim rušilačkim pohodom, otuđivanjem i uništavanjem službenih državnih materijala, udaranjem nevinih ljudi, službenih osoba zaduženih za provedbu izbora, izravno opstruiralo pravo građana općine Stolac na demokratsko izražavanje izborne volje 2. listopada 2016. godine.

-Standardi i zakoni koji vrijede za lokalne izbore moraju vrijediti i moraju se demokratski provesti i u Stocu - poručeno je sa sastanka.

Osim lokalnih izbora, na sastanku se razgovaralo i o infrastrukturnim projektima – na području općine Stolac, prije svega izgradnja ceste Stolac-Neum, preko projekata vodoopskrbe te drugim važnim projektima za Stolac.

Nakon sastanka, zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić kazao je u izjavi medijima, kako zastrašivanja uperena prema Hrvatima u BiH neće proći.

-Hrvatska neće dopustiti zastrašivanje Hrvata, kako u Stocu, tako i na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine, jer BiH bez Hrvata nema budućnost prije svega u Europskoj uniji, što Hrvatska najsnažnije podržava.  Za HDZ je jednakopravnost Hrvata u BiH jedno od ključnih vanjskopolitičkih pitanja na kojima će ustrajati - rekao je Brkić.

Upozorio je kako ponovljeni izbori moraju proći bez izgreda.

- Ponovno zakazani izbori za nedjelju u Stocu, koje je u prvome krugu prekinula skupina nasilnika, moraju proteći bez izgreda i po demokratskim standardima“, zaključio je zamjenik predsjednika HDZ-a RH Milijan Brkić.

Predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović još jednom je izrazio očekivanje da će ova stranka pobijediti na lokalnim izborima zakazanim za nedjelju 19. veljače, te za načelnika Stoca izabrati Stjepana Boškovića i osvojiti većinu u općinskom vijeću.

 

M.J.