Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv petorice bivših bošnjačkih pripadnika Armije BiH zbog ratnih zločina počinjenih nad zarobljenim Hrvatima na području središnje Bosne tijekom 1993. godine.

Optužnica je podignuta protiv Mineta Akeljića, Šabana Haskića, Senada Bilala, Hazima Patkovića i Šemsudina Đelilovića. Njih se tereti, po navodima iz Državnog odvjetništva BiH, za ratne zločine protiv hrvatskih ratnih zarobljenika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva u logoru zvanom "Crna kuća" u Kruščici u općini Vitez.

Oni se terete da su u tom zatočeničkom objektu nečovječno postupali prema žrtvama civilima i ratnim zarobljenicima hrvatske nacionalnosti zatvorenim od srpnja do studenog 1993. godine. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu Bosne i Hercegovine, pojašnjeno je iz Državnog odvjetništva BiH.

Podsjetimo, umirovljeni general Armije BiH Sakib Mahmuljin uhićen je u utorak u Sarajevu pod sumnjom da je odgovoran za ratne zločine počinjene na području središnje Bosne. Mahmuljin je tijekom rata obnašao dužnost zapovjednika 3. korpusa Armije BiH u čijem je sastavu djelovala i postrojba “El mudžahid” sastavljena mahom od dragovoljaca iz islamskih zemalja.

 

M.J.