Uoči redovitoga sastanka na vrhu, na kojem se očekuje povijesna odluka o dodjeli kandidatskog statusa Ukrajini i Moldaviji, čelnici EU razgovaraju sa svojim kolegama iz zemalja zapadnog Balkana.

Očekuje se da će čelnici još jednom izraziti “punu i nedvosmislenu predanost” perspektivi članstva zemalja toga područja i pozvati na ubrzanje pristupnog procesa.

“Tri zemlje članice zatražile su da se i Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata, ali ne vidim konsenzus oko toga”, izjavio je visoki dužnosnik EU, dobro upućen u pripreme summita.

Kandidatski status za BiH podržava i Hrvatska i pritom traži promjenu izbornog zakona kako bi se osigurala ravnopravnost Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda.

>>

Jedno od najtežih pitanja ovoga summita je nastojanje da se ukloni bugarska blokada otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom, s kojom je u paketu i Albanija.

Bugarskoj vladi je u srijedu izglasano nepovjerenje, ali iz Sofije stižu naznake da su spremni ukloniti blokadu na temelju francuskog prijedloga. No pitanje je hoće li to prihvatiti Sjeverna Makedonija.

 

M.M.