Pobijedi li na izborima za predsjednika SAD-a, Joe Biden će se snažno angažirati u kako bi se učvrstio mir i stabilnost na zapadnom Balkanu pa tako i u BiH, a to će učiniti jačajući savezništvo s EU-om i NATO-om, najavili su iz izbornog tima demokratskog kandidata za američkog predsjednika.

Sastavni dio Bidenova izbornog programa je i dio koji se odnosi na vanjskopolitičke prioritete a mjesto među njima našao je i jugoistok Europe. Dio koji se odnosi na BiH na svom je Facebook profilu u utorak podijelio Elvir Klempić, etnički Bošnjak, koji je u Bidenovu izbornom stožeru zadužen za odnose s etničkim zajednicama u SAD-u.

Podsjećanja radi, Elvir Klempić prije pristupanju Bidenovu timu bio je izvršni direktor Organizacije za tursko naslijeđe koja je, navodno, bliska – turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoğanu.

“Joe Biden će okupiti naše partnere unutar EU-a i NATO-a kako bi se zajednički razvila strategija za učvršćivanje položaja zapadnog Balkana u euroatlantskim institucijama. Joe Biden zna da je vrijeme za hrabro i odlučno američko liderstvo kako bi se potaknule reforme i pomirenje, te kako bi se opet posvetili našem davno obećanom cilju cjelovite, slobodne i mirne Europe. Joe Biden se obvezuje da će zauvijek biti protiv mržnje, a podržavat će suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine”, stoji u programu kojem su mediji u BiH posvetili veliku pozornost.

Klempić u nastavku svoje objave navodi kako za razliku od aktualnog američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji nema nikakvo izravno iskustvo vezano za zapadni Balkan, Biden se tom regijom počeo baviti već s prvim naznakama ratne krize 90-ih godina prošlog stoljeća kao tadašnji američki senator.

“On je bio ključni igrač u naporima da se promijeni dinamika na tlu BiH, te konačno pomogne uvjeriti vladu SAD-a i ključne europske saveznike da se zaustavi Slobodan Milošević u njegovoj brutalnoj kampanji genocida”, istaknuto je u Klempićevoj objavi.

Administracija bivšeg predsjednika Baracka Obame u kojoj je Biden bio potpredsjednik bila je ta koja je 2017. godine uvela sankcije sadašnjem članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Dodik već četiri godine očekuje kako će mu Trump ukinuti sankcije a unatoč činjenici da se to nije dogodilo otvoreno ga podržava u srazu s Bidenom.

“Navijam da Trump pobijedi. Ako pobijedi Biden idemo dalje. Mislim da mu (Bidenu) treba reći da je posljednjih 20 godina negativan prema Srbima. Na žalost, ako pobijedi, morat ćemo istrpjeti i Bidenov mandat. Istrpit ćemo i to, nije kraj svijeta”, kazao je prošlog tjedna Dodik u intervjuu beogradskim “Večernjim novostima”.

Trumpova administracija nametnula je sankcije Amiru Zukiću, bivšem generalnom sekretaru Stranke demokratske akcije, što je objavio Američki državni tajnik, Mike Pompeo, u svibnju ove godine.

Kao i po mnogim pitanjima, tri ključne etničke zajednice u BiH podjeljene su i oko predsjedničkih izbora u SAD-u. Nije nikakva tajna da većina Bošnjaka gaji simpatije za Bidena, dok ogromna većina Hrvata i Srba favorizira aktualnog predsjednika Trumpa.

 

M.J.