Čelnik SBB-a i bivši ministar sigurnosti BiH, Fahrudin Radončić, izjavio je sinoć, gostujući na Federalnoj televiziji, kako su Hrvati uspjeli hrvatsko pitanje internacionalizirati i staviti ga na stol Pompeu i nekima drugima

-Dok mi stalno sijemo strahove od Vučića, a mi smo u ratu uspjeli obraniti se od jedne takve agresije, on sjedi s predsjednikom SAD-a u Bijeloj kući jedan na jedan. Dok mi sada dižemo veliku harangu protiv hrvatskog vodstva, njima dolazi Mike Pompeo, kao američki državni tajnik, razgovarati o problemima u regiji. A Bošnjaka, zajedno s Komšićem, jer on je bošnjačka politika, nigdje nema na međunarodnoj sceni – rekao je.

Upitan je li ga iznenadila izjava hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da se nad Hrvatima u BiH vrši zulum, Radončić je kazao:

– Iznenadila me je u smislu vokabulara, znam da su hrvatski političari ljudi koji dobro vode računa o javnom rječniku i to je jedna ružna, nepotrebna rečenica. Što jest problem, hrvatsko pitanje u BiH je bošnjačka politika, a uvijek kažem to su gospodin Izetbegović i gospodin Komšić, sveli na lokalnu federalnu razinu. Dok smo se mi ismijavali na račun Hrvata i hrvatske politike u BiH, pa i cijele Hrvatske, gospodin Čović i Hrvati su uspjeli hrvatsko pitanje internacionalizirati i staviti ga na stol Pompeu i nekima drugima. To što je rekao Milanović je jako ružno, to je nedopustivo, to nije državnički, ali mi moramo naći način da razgovaramo s tim ljudima. Dobro je da je gospodin Izetbegović otišao razgovarati s Plenkovićem – kazao je Radončić.

Radončić je zamoljen i da prokomentira nedavnu izjavu Bakira Izetbegovića o njemu, u kojoj je šef SDA rekao da Radončić neće napustiti vlast, da čuva ljude, te da „je sposoban i pragmatičan političar“. Također je upitan i kakav je odnos SBB-a i SDA.

– Odnos SBB-a i SDA je mnogo bolji nego između mene i gospodina Izetbegovića, da budem korektan i precizan. Kad god me gospodin Izetbegović hvali, ja dižem sve radare. Znam svoja životna iskustva. Nekad me je hvalio, pa sam iza toga imao nevjerojatne pravne probleme u kojima je SDA radila strašne nezakonitosti i kad god me javno hvali, ja sam vrlo oprezan. Mislim da se ne trebamo hvaliti. Trebamo konstatirati ono što je točno i to je najbolja pozicija – istaknuo je Radončić.

 

M.J.