Britanska premijerka Theresa May rekla je da će od Europske unije tražiti dodatnu odgodu brexita nakon 12. travnja kako bi dobila vremena da se dogovori s oporbenim laburistima oko plana britanskog izlaska koji je došao do zastoja, povećavši time mogućnost da će doći do mekog brexita.


Gotovo tri godine otkad je Ujedinjeno Kraljevstvo glasalo o izlasku iz EU-a na referendumu, britanska politika je u krizi i nejasno je kako će, kada i hoće li uopće ta država napustiti Europsku uniju čiji je član postala 1973. godine.

U užurbano napisanom priopćenju iz svog ureda u Downing Streetu, nakon kriznog, sedam sati dugog sastanka s kabinetom, May je poručila da traži još jednu kratku odgodu brexita.

- Trebat će nam dodatno produženje članka 50. koje je što je kraće moguće i završava kad usvojimo dogovor. Moramo biti jasni što je cilj takve ekstenzije - osigurati da napustimo savez na pravovremen i uređen način, istaknula je May.

Premijerka Ujedinjenog Kraljevstva je naglasila kako je spremna sjesti s čelnikom oporbe Jeremyjem Corbynom i pokušati dogovoriti plan, kojeg će se oboje držati, da Britanija izađe iz EU-a s postignutim dogovorom. Corbyn je rekao da je spreman razgovarati s May.

Ova ponuda May povećala je šanse za scenarij u kojem će Ujedinjeno Kraljevstvo biti u bliskijem odnosu s EU-om nakon brexita jer laburisti pozivaju na nastavak članstva u carinskoj uniji i blizak odnos s jedinstvenim europskim tržištem.

Bilo kakav plan, upozorila je May, morat će uključivati trenutni sporazum o povlačenju koji je postigla s EU-om u studenom i za koji Bruxelles upozorava da ga neće ponovno otvarati, čime je odbacila zahtjeve tvrdolinijaških pobornika brexita među konzervativcima koji žele potpuni razlaz s EU-om.

Premijerka Theresa May zatvorena u svojoj londonskoj rezidenciji danima pregovora s preostalim, odanim joj članovima vlade, kako nagovoriti zastupnike u britanskom parlamentu da prihvate bilo koju alternativnu mogućnost za brexit. Dovoljan mamac nije bila ni njezina ponuda ostavke, pa su zastupnici, nakon što su već treći put odbacili njezinu strategiju razlaza s Europskom unijom, nisu složili ni o jednoj od četiri alternativne opcije za brexit.

EU je za 10. travnja sazvala izvanredni summit. Sa samo jednom temom - Brexitom. Irski premijer Leo Vardakar smatra kako još ima vremena da "premijerka May dođe na Europsko vijeće s prijedlozima koji su vjerodostojni".

 

M.M.