Sjedinjene Države povući će kompletno diplomatsko osoblje koje se još nalazi u njihovom veleposlanstvu u Caracasu zbog pogoršanja krize u Venezueli, objavio je u ponedjeljak državni tajnik Mike Pompeo.

-Ta odluka odraz je pogoršanja stanja u Venezueli kao i procjene da je nazočnost diplomatskog osoblja u američkoj ambasadi postala ograničenje za politiku SAD-a, napisao je Pompeo na Twitteru.

Predsjednik Venezuele objavio je 23. siječnja prekid diplomatskih veza sa Sjedinjenim Državama, koje su priznale oporbenog vođu Juana Guiadoa za privremenog predsjednika zemlje, i naredio odlazak svih njihovih diplomata.

Smatrajući da Maduro nema legitimitet, Washington je odbio poslušati ali je ipak dan kasnije povukao svo osoblje koje nije nužno i savjetovao svih američkim državljanima u Venezueli da napuste zemlju.

Novi prosvjedi na opoziv oporbe sazvani su u utorak u Venezueli, kada je ponovno proglašen neradni dan jer i dalje u zemlji nema struje.

Nacionalna skupština kojom dominira oporba proglasila je u ponedjeljak “stanje uzbune” u Venezueli nakon 100 sati bez struje.

Uredbu je predao parlamentu njegov predsjednik Juan Guaido, ujedno i samoproglašeni privremeni predsjednik kojega je priznalo pedesetak zemalja.

Struje u većini Venezuele i dalje ima samo mjestimice nakon što je nestala u četvrtak, a predsjednik Nicolas Maduro za to je okrivio sabotažu glavne hidroelektrane u zemlji uz potporu SAD-a.

 

M.M.