Koliko migranata sada dolazi u zemlje EU-a, odakle su i što se događa s onima koji su došli u EU u prethodnim godinama, pitanje je kojim se bavio britanski BBC.

Najveći broj migranata - 1.015.078 - zabilježen je u 2015. Više od 800.000 njih pristiglo je morem iz Turske u Grčku, a većina ih je nastavila putovati Europom do Njemačke i Švedske.

Od 2015. godine, broj migranata koji stižu u Grčku dramatično je pao nakon što su EU i Turska potpisali sporazum o povratku Turskoj migranata koji ne podnose zahtjev za azil ili čija je tužba odbijena.migranata

Povećan broj migranata u Italiji i Španjolskoj

Dok je broj migranata pristiglih u Grčkoj opao, broj osoba koji su stigle u Italiju pokazao je neznatne promjene do 2018. godine, kada je također znatno pao. U 2016. i 2017., 180.000 i 119.000 migranata stiglo je u Italiju, prokrijumčareno trgovcima iz Sjeverne Afrike i spašeno na moru. Tijekom 2017., Italija je primila 67% migranata pristiglih u zemlje EU-a.

Međutim, od siječnja prošle godine broj migrantskih dolazaka u Italiju znatno se smanjio, tako da je sredinom rujna 2018. stiglo 20.120.

U istom razdoblju, Španjolska je primila najveći broj migranata - gotovo 35.000 - većinom morskim putem i više od 5.300 preko kopna u Ceuti i Melillu, dvije španjolske enklave u sjevernoj Africi.

Putevi kojima se služe trgovci ljudima stalno se mijenjaju

UN-ova agencija za izbjeglice (UNHCR) tvrdi da se putevi kojima se služe trgovci ljudima stalno mijenjaju i da ovise o nizu čimbenika, ali pad broja u Italiji pripisuje se uglavnom talijanskoj bliskoj suradnji s libijskom obalnom stražom.

Tijekom 2018. u Grčku je ukupno stiglo 20.760 osoba, čime je ukupan broj dolazaka u zemlje EU-u u 2018. popeo na nešto više od 76.000

Sirija je i dalje najčešća zemlja podrijetla onih koji dolaze u Grčku.  Dolasci migranata iz Iraka i Afganistana također su vrlo česti.

U Italiji i Španjolskoj na popisu su dolasci migranata iz većinom afričkih zemalja. U Italiji je najčešća zemlja podrijetla Tunis, a slijede Eritreja, Sudan, Nigerija i Pakistan. Španjolska je primila većinu svojih migranata iz Gvineje, a slijedili su Maroko i Mali, kao i Obala Slonovače, Sirija i niz drugih zemalja podsaharske Afrike.

Najveći broj žrtava 2016.

Najveći procijenjeni broj umrlih i nestalih migranata u Mediteranu - 5.096 - zabilježen je u 2016., unatoč značajnom padu migracijskih prijelaza u odnosu na prethodnu godinu. Od tada je broj smrtnih slučajeva u stalnom padu.

U 2015. zabilježena je jedna smrt na svakih 269 dolazaka. U 2016. to je dovelo do jedne smrti u 72 dolazka, a u 2017. na jednu od 57 dolazaka.

No, na temelju podataka do sredine rujna 2018., najsmrtonosnija godina do sada bila je prethodna, s jednom smrću na svakih 49 osoba koje su stigle u EU.

To je zato što je 2014. i 2015. većina migranata koji su dolazili u EU ušla iz Turske u Grčku, koristeći znatno kraću morsku rutu, dok je od 2016. godine zamijenjena mnogo dužom i opasnijom rutom - do Italije iz Libije.

Sirijci na vrhu popisa azilanata

Glavne zemlje po podrijetlu tražitelja azila u EU od 2014. su Sirija, Irak, Afganistan, Nigerija i Pakistan, sve zemlje s nedavnim ili tekućim sukobima.

Između 2014. i 2017. ukupno je više od 919.000 Sirijaca zatražilo azil u EU.

Tražitelji azila također dolaze iz Eritreje, Bangladeša, Somalije, Irana i brojnih podsaharskih zemalja nalaze se među 10 zemalja porijekla onih koji od 2014. podnose zahtjev za azil u EU.

Njemačka uzela najveći broj tražitelja azila

Broj zahtjeva za prvi put za azil dosegnuo je rekordnu razinu u 2016. i od tada je u padu.

Svaki zahtjev za azil ocjenjuje se pojedinačno. Proces može potrajati mnogo godina, a oni koji podnose zahtjev za azil dobivaju osnovno stanovanje, hranu, obrazovanje i zdravstvenu skrb.

Na kraju procesa, azil se odobrava onima koji mogu dokazati da su pobjegli iz rata i progona, dok su oni koji ne ispunjavaju kriterije odbijeni azil.

Najveći broj tražitelja azila uzela je Njemačka, a slijede je Francuska, Italija, Austrija i Švedska.

Vlade zemalja EU upozorile su da će oni koji nemaju legitiman zahtjev za azil biti vraćeni u zemlju porijekla.

Europska komisija procjenjuje da je više od dva milijuna ljudi od 2015. ilegalno boravilo u EU. Stotine tisuća onih koji ne ispunjavaju uvjete za azil su se vratile od tada, ali još uvijek postoje stotine tisuća neregistriranih migranata koji nesmetano žive u EU, navodi BBC.

 

M.M.