Znamo da Svijet ubrzano ide u propast, no dok se čuje glasna plesna glazba nitko nije odviše zabrinut! Postoji jedna prilično zanimljiva teorija koja kaže: “Kad bismo svi skupa, cijelo Čovječanstvo, danas željeli napraviti Veneciju - jednaku gradu sv. Marka! - ne bismo imali dovoljno novca za to - jer sve ono što je nekad bilo jeftino, danas je skupo, a najskuplje od svega je vrijeme!

Svijet više nema tisuću godina kako bi napravio pravu Veneciju, no ima i vremena i novca da napravi kičaste replike i pobaca ih diljem našeg voljenog i pomalo napaćenog planeta.

U tom ludilu, mjerilo je postavio Las Vegas, grad mafije i “tradicionalnih obiteljskih vrijednosti” kao što su kocka i kurvanje, gdje se sve može kupiti za dolar ili dva. Ili milijun ili dva. Ili milijardu ili dvije! Las Vegas, grad koji postoji stotinjak godina, danas ima, u širem smislu, dakle metropolsko područje, oko 2 milijuna stanovnika. U tom gradu u kojem je sve laž, iluzija i prijevara, postoji naravno i Venecija, u svojoj skupoj, ali banalno-kičastoj verziji. Ta ludost koštala je jedva milijardu i pol dolara, ali zato su tu i most Rialto i trg sv. Marka i zvonik i gondole koje lutaju “originalnim” pustinjskim kanalima u Nevadi! No, kako ljudske ludosti nemaju granica, iduća “Venecija” podignuta je u Macau, nekadašnjoj portugalskoj koloniji nasuprot Hong Konga. Tamo je podignuta “još starija i još ljepša Venecija”, naravno i još skuplja s još većom kockarnicom! Cijeli cirkus, zajedno s novom Duždevom palačom, koštao je "jedva" 2,4 milijarde dolara!

“No, nitko nema što Srbin imade”! Srbiji nije bilo dosta ludila Emira (tzv. Nemanje) Kusturice, koji je sagradio “mnogo lepe varošice” Kamengrad, zvan Andrić-grad na Drini, te Drvengrad “malo više u brdo”, sada se, u toj potrazi za srpskom boljom prošlošću, dakle gotikom, renesansom, barokom itd. uključio i Željko Mitrović, vlasnik Pink televizije. On je sagradio “još stariju i još lepšu Veneciju, bre” na livadi, tridesetak kilometara od Beograda - koji je bio blatnjava turska mahala zvana Dar al Jihada (Vrata Svetog rata) dok su Hrvati stoljećima trgovali i ratovali s pravom Venecijom, tada ekonomskom, političkom i umjetničkom svjetskom velesilom! I imali prilike živjeti s pravom gotikom, renesansnom i barokom!

Cilj tog novog srpskog ludila nisu kulturološke laži Emira (tzv. Nemanje) Kusturice, ili znanstvene laži (tzv. “Nikola Tesla” beogradska zračna luka), već Mitrovićeva ludost oživljavanja filma “Trumanov show” pod nazivom “Zadruga”!? Da bi “Velikom bratu” dao novu dimenziju, on je za 18 milijuna dolara sagradio kičasti kulisni pseudo-grad.

“U sklopu impresivnog grada koji se prostire na tri hektara, izgrađeno je jezero Stiva Džobsa, sa vodopadima, i ostrvom. Upravo na tom ostrvu je veliki platinasti kip ovog velikana, inače jednog od osnivača kompanije "Epl" (Apple). U jezeru Stiva Džobsa, nalaziće se zlatna ribica Ljubinko i ako je neko od takmičara uhvati golim rukama, biće mu ispunjena jedna od tri ponuđene želje.Osim toga, napravljen je i trg Bruna Marsa, na kom se takođe nalazi velika statua ovog muzičara, kao jednog od nosilaca svetske pop muzike. Tu je i plato, sa bazenima, koji nosi ime najveće svetske tinejdžerske senzacije - Džastina Bibera. Irski pab, prodavnice, radionice, sudnica, Parlament, prostorije za rehabilitaciju i izolaciju su samo neke posebnosti, koje će, od 6. septembra 2018., postati svakodnevica za 33-oje učesnika, po svemu sudeći, istorijskog (!?) projekta Željka Mitrovića. Kako je najavljeno, u sklopu grada će postojati i ulica Las Vegasa, u kojoj će se osim noćnog kluba, namenjenog za najbolje žurke, nalaziti i veliki kazino, gde će učesnici moći da okušaju svoju sreću...

...Za potrebe ovog rijalitija, čelnici TV Pink obezbedili su najsavremeniju tehnologiju - učesnike će pratiti čak 140 kamera, osam dronova i dva spajder sistema, koja omogućavaju kamerama da velikom brzinom savladaju velike prostorne prepreke kontrolisano klizajući po velikim sajlama, a sve to kako bi gledaoci 24 časa mogli da budu upućeni u sva događanja. Pored toga, Željko Mitrović je obezbedio dva HD reportažna kamiona najnovije generacije iz kojih će se snimati i pratiti tri od 24 prostorne zone na skoro tri hektara zemlje. Samo u centralnoj master režiji, učesnike će po svakoj smeni pratiti oko 60 specijalizovanih profesionalaca, kako bi se birala najbolja situacija u najboljoj zoni.”

Mislim da je ovo dokaz da je Svijet već propao, a da mi toga zapravo nismo svjesni! Srbi, kao i uvijek, pomiču granice ludila prema van, a državne granice prema Beogradu, pa će se, vrlo brzo moći reći: “Svi Srbi pod betonskom kupolom hrama Sv. Save”! A poslije na odmor i u shopping u “Veneciju, bre”, još stariju i još ljepšu, a tako blizu, bližu od prave Venecije!

Ako to ikome može biti utjeha, stotinjak metara visoki zvonik crkve sv. Marka, onaj u pravoj Veneciji (ako takva još postoji, jer je grad sve sličniji tematskom zabavnom parku!), zapravo je “fake” (lažnjak)! Naime, originalni se srušio 1902. godine, a ovo čemu se cijeli svijet divi je rekonstrukcija dovršena 1912. godine!

Sve je laž i prijevara, a naročito srpska povijest, srpska sadašnjost i srpska vrlo mračna budućnost!

F. Perić