U središtu NATO-a u Bruxellesu potpisan je Memorandum o osnivanju NATO-ova centra za obuku pilota helikoptera i zračnih postrojbi u Hrvatskoj.

Hrvatska je tako prvi put u povijesti na svom teritoriju, u Zadru, dobila NATO-ov centar u kome će se polaznici obučavat za prijevoz specijalnih zračnih snaga u posebne misije.

Memorandum o razumijevanju potpisali su hrvatski, mađarski, slovenski i bugarski ministri obrane, a u ime Saveza zamjenica glavnog tajnika NATO-a, Rose Gottemoeler.

-Danas obilježavamo važan dan za sve nas ovdje okupljene. Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju o multinacionalnom specijalnom zrakoplovnom programu, čiji će biti domaćin u Hrvatskoj, u prekrasnom gradu Zadru, poduzimamo važan korak prema nabavi i daljnjem razvoju sposobnosti Saveza, stvarajući tako multinacionalno obrazovno rješenje kao sveobuhvatan okvir suradnje. Posebne operacijske snage zrakoplovstva važan su i vrlo prilagodljiv element u sklopu NATO-ova alata za odvraćanje i  obranu - izjavio je tom prigodom ministar obrane Damir Krstičević.

 

M.M.