Nakon što je Turska napravila ozbiljan geopolitički zaokret prema Rusiji i odbila podržati američko-izraelsko-saudijsku politiku prema Iranu i Palestincima, Sjedinjene su Države nametnule službenoj Ankari enormno visoke carine na čelik i aluminij, što će za posljedicu imati drastično slabljenje turske lire.

Međutim, sudeći prema mišljenjima analitičara, to također može uzrokovati financijsku krizu diljem Europe, posebice među bankama EU koje u Turskoj u nedavnoj prošlosti davale velike kredite s iznimno niskim kamatama. Upravo zbog toga, analitičari upozoravaju kako je ovo i neizravan napad na eurozonu, koji može biti nastavak sukoba EU-a i SAD-a koji je započeo izgradnjom njemačko-ruskog energetskog projekta Sjeverni tok.

Turski predsjednik Erdogan, koji je već napravio savezništvo s Rusijom, poručuje kako će se njegova zemlja, ukoliko SAD ne promijene politiku, okrenuti novim saveznicima, a ovih je dana objavljen i plan aktivne promocije trgovine s Kinom, Rusijom, Indijom i Meksikom.

Službena Ankara je uvela i embargo na sve elektroničke proizvode iz Amerike, što je odgovor na američke sankcije zbog uhićenja pastora Andrewa Brunsona, koji je optužen za suradnju s organizatorima propalog vojnog udara 2016. u Turskoj.

Američke sankcije protiv Turske zbog uhićenja pastora Andrewa Brunsona je turski predsjednik Erdogan ocijenio “ekonomskim napadom”.

-Možemo učiniti dvije stvari: jednu u gospodarstvu, drugu u politici. Poduzeli smo mjere koje treba gospodarstvo i nastavit ćemo to raditi. Što je još važnije, mislim da čvrsto trebamo  ostati pri našem političkom stavu - rekao je Erdogan.

Uz kazano, zanimljivo je da je Turska posljednjih mjeseci, uz tradicionalno savezništvo s bošnjačkim političkim vodstvom u BiH, znatno poboljšala gospodarsku suradnju sa Srbijom, što mnogi vide kao dio rusko-turskog dogovora kojeg neizravno podupire i Njemačka.

 

Josip Zdunić