Izrael će upotrijebiti svoje vojne snage ako Iran pokuša zatvoriti tjesnac Bab al-Mandeb koji povezuje Crveno more s Adenskim zaljevom, rekao je u srijedu izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Prošli tjedan je Saudijska Arabija, koja je u preko posrednika u Jemenu u trogodišnjem ratu s Iranom, najavila kako privremeno prekida isporuke nafte kroz taj tjesnac, na glavnom morskom pravcu od Bliskog istoka prema Europi, nakon što su jemenski saveznici Irana Houthiji napali dva broda na tom morskom putu.

Jemenski Houthiji, koji su već prijetili da će zatvoriti tjesnac, najavili su prošli tjedan kako imaju mornaričke mogućnosti udariti na saudijske luke i druge ciljeve u Crvenom moru.

Iran nije prijetio da će zatvoriti Bab al-Mandeb, ali je rekao da će zatvoriti tjesnac Hormuz na ulazu u Perzijski zaljev, ako ga se bude spriječilo u izvozu njegove nafte.

-Ako Iran bude pokušao zatvoriti tjesnac Bab al-Mandeb siguran sam da će se naći u situaciji da se suprotstavlja međunarodnoj koaliciji odlučnoj da to spriječi, a ta će koalicija uključivati sve rodove izraelske vojske - rekao je Netanyahu.

Brodovi koji plove u Izrael, uglavnom iz Azije, prolaze kroz taj vodeni put prema Eilatu ili nastavljaju kroz Sueski kanal prema Sredozemnom moru.

M.M.