Američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un potpisali su dokument nakon povijesnog sastanka u Singapuru, ali zasad nisu objavili njegov sadržaj.

Nakon susreta s Kimom Trump je kazao da će sjevernokorejskog čelnika pozvati u Bijelu kuću i te da će vrlo brzo početi proces denuklearizacije Korejskog poluotoka.

-Veliki napredak, stvarno je bilo vrlo pozitivno. Bolje nego što je itko očekivao. On je jako pametan čovjek koji jako voli svoju zemlju - kazao je Trump.

Sjevernokorejski vođa najavio je velike promjene.

-Svijet će vidjeti veliku promjenu. Odlučili smo ostaviti prošlost iza sebe - rekao je Kim.

Povijesni summit Kima i Trumpa počeo je srdačnim rukovanjem ispred sjevernokorejskih i američkih zastava. Potom su kroz kolonadu otišli u knjižnicu gdje su razgovarali u četiri oka, uz prevoditelje. Taj je razgovor trajao četredesetak minuta, a zatim su im se pridružili članovi izaslanstva.

Uz Trumpa su bili državni tajnik Mike Pompeo, savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton i šef osoblja Bijele kuće John Kelly, a uz Kima njegova desna ruka Kim Yong Chol, šef diplomacije Ri Yong Hoo i potpredsjednik vladajuće stranke Ri Su Yong.

Podsjetimo, Sjeverna Koreja je ranije najavila da je moguća rasprava o denuklearizaciji, no analitičari su izrazili zabrinutost zbog različitih definicija toga pojma koje imaju Pjongjang i Washington.

 

M.M.