Državni tajnik Vatikana, kardinal Pietro Parolin, sudjeluje na ovogodišnjem zasjedanju skupine Bilderberg koje se od 7. do 10. lipnja održava centru “Lingotto” u Torinu, Italija.

-Kardinal Pietro Parolin, državni tajnik Vatikana, sudjelovat će na konferenciji Bilderberg, godišnjem privatnom okupljanju svjetskih političkih, poslovnih i medijskih čelnika, koji se ove godine od 7. do 10. lipnja. održava u Torinu - objavio je portal Crux.

Ime kardinala Parolina je uključeno u javni popis 131 sudionika ovogodišnjeg događaja. Njegovo sudjelovanje na sastanku Vatikan službeno nije objavio, iako su izvori u državnom tajništvu ranije potvrdili da će biti na sastanku.

Ovo je prvi put da jedan visoko rangirani vatikanski dužnosnik sudjeluje na jednoj od konferencija kluba Bilderberg.

Na ovogodišnjem zasjedanju sudionici su fokusirati na uspon populizma u Europi, izazovima nejednakosti, budućnosti rada, umjetnoj inteligenciji, američkim izborima, slobodnoj trgovini, američkom globalnom vodstvu, Rusiji, kvantnom računalstvu, Saudijskoj Arabiji i Iranu, svijetu nakon istine i ostalim aktualnim događajima.

Podsjetimo, skupina je svoju prvu konferenciju održala 1954. u Hotel Bilderberg u Oosterbeeku, Nizozemska, po kojem je dobila ime. Svake godine okuplja oko 120 do 150 sudionika, među kojima su pripadnici europske i sjevernoameričke političke, gospodarske, financijske, akademske i medijske “elite”.

Prema službenim internetskim stranicama, oko dvije trećine sudionika dolazi iz Europe, a ostatak iz Sjeverne Amerike, a trećina su političke osobe ili vladini dužnosnici.

Izvorni cilj sastanka je ojačati američke i europske odnose. Godinama su godišnji skupovi postali forum za raspravu o širokom rasponu tema, od ekologije do trgovine i monetarne politike. Stoga je skupina Bildeberg postala svojevrsni "trn u oku" Rusiji. Kao jedan od ključnih "informatora" o skupini Bildeberg posljednjih se godina pojavljuje Danijel Estulin, bivši obavještajac ruskog KGB-a i nekadašnji radni kolega Vladimira Putina.

Na ovogodišnjem zasjedanju sudjeluje i premijerka Srbije, Ana Brnabić, što ja za analitičare svojevrsna potvrda o nastojanju utjecajnih krugova Zapada da Srbiju izvuče iz rusko-turskog zagrljaja.

 

M.M.