Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravio je u srijedu u Münchenu gdje se sastao s predsjednikom Vlade Markusom Söderom. Poslijepodne je sudjelovao na summitu Europske pučke stranke, a sastao se i s kancelarkom Angelom Merkel. 

Prilikom sastanka sa Söderom bilo je riječi o gospodarskoj suradnji Hrvatske i Bavarske, koja bilježi kontinuirani rast. Prošle godine je gospodarska razmjena premašila milijardu eura, a 1,2 milijuna turista iz Bavarske posjetilo je Hrvatsku, što je 40% ukupnog broja njemačkih turista koji posjećuju Hrvatsku.

Razgovarali su i o budućnosti EU i suradnji na području sigurnosti, obrane i migracija. U tom je kontekstu Plenković istaknuo da se Hrvatska sprema za ulazak u Schengenski prostor i čuvanje vanjske granice Europske unije.

Državna ministrica za prehranu, poljoprivredu i šumarstvo Michaela Kaniber, koja je također nazočila sastanku,, podrijetlom iz Hrvatske, izrazila je zadovoljstvo sastankom. 

-Moram reći da sam jako radosna što moja zemlja Hrvatska napreduje - poručila je.

Plenković: Cilj Hrvatske je da već 2019. postane punopravnom članicom Schengenskog prostora

Predsjednik zastupničkog kluba Europske pučke stranke (EPP) Manfred Weber zauzeo se na početku zatvorene sjednice zastupničkog kluba EPP-a za ulazak Hrvatske u Schengenski prostor i zonu eura.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji je ovom sastanku nazočio kao gost, istaknuo je cilj Hrvatske da već 2019. postane punopravnom članicom Schengenskog prostora. 

-Hrvatska je dosad ispunila sve obveze koje joj je od nje EU tražila. Dokazali smo da shvaćamo koji su glavni ciljevi i politike te da smo spremni štititi interese novopridošlih članica europske obitelji - istaknuo je govoreći o namjeri i pripremama za ulazak u schengenski prostor. 

-Vrijeme i trud koje smo uložili na različitim razinama pokazalo se korisnim za našu zemlju. Provođenje zakona i politike EU-a kao i dogovor o preraspodjeli proračuna EU-a ima konkretne učinke na život hrvatskih građana - dodao je. 

Merkel zagovara novi Marshallov plan za Afriku.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u nekoliko je osnovnih crta objasnila buduću njemačku europsku politiku. Kazala je kako nije moguće Frontexom ili nekim kontrolama granice zaustaviti sve one koji žele ilegalno ući na prostor Europe.

Pozvala je na novi Marshallov plan za Afriku. Europskim pučanima, najjačoj frakciji u Europskom parlamentu, rekla je da trebaju zajedno udružiti snage i kako samo zajedno Europska unija može konkurirati SAD-u, Aziji i drugima. 

- Najozbiljnije vam kažem - ako nam ne pođe za rukom dati odgovore na izazove ilegalne migracije, tad će europski temelji biti dovedeni u pitanje - rekla je Angela Merkel obraćajući se zastupnicima Europske pučke stranke (EPP) na početku njihova trodnevnog zatvorenog sastanka u Münchenu.

Apelirala je na članice EU da učine više kako bi EU postala istinski čimbenik i na globalnoj razini.

- Ako Europa želi biti globalni akter, onda se mora i ponašati kao globalni akter. To iziskuje trud, hrabrost, odlučnost, a to i košta - izjavila je Merkel.

Migrantske rute i zajednički odgovor na pitanje migranata zauzeo je veliki dio govora njemačke kancelarke. U dijelu o gospodarstvu spominjala je što izvozi EU i što nikako ne izvozi. Pozvala je na više ulaganja u znanost. 

M.M.