Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko sudjeluje ovog tjedna u Rigi na ljetnoj školi Europske mreže ideja (EIN) koju je organiziralo prošireno predsjedništvo Europske pučke stranke (EPP). Glavna tema ovogodišnje ljetne škole EIN-a je „Europski način života - od teške i izazovne prošlosti do svijetle budućnosti“.

Zastupnici EPP-a raspravljali su o promicanju temeljnih vrijednosti Unije, mogućnostima za gospodarski rast i konkurentnost, istraživanje i razvoj, jačanju mlade populacije u EU, budućnosti transatlantskih odnosa, odnosima s Rusijom, sigurnosnoj situaciji na Mediteranu, jačanju vanjske dimenzije EU-a i poticanja razvoja u trećim zemljama.

Također, u petak će se održati ceremonija dodjele nagrade EIN-a za iznimne zasluge za doprinos razvoju europskog projekta, promicanju vladavine prava, demokracije i kršćanskih vrijednosti, bivšem predsjedniku Poljske Lechu Wałęsi.

Komentirajući posljednja događanja na Zapadnom Balkanu, zastupnica Zovko izjavila je: „EU mora spremnije odgovoriti na izazove migrantskog vala na svojoj najdužoj granici s jugoistočnom Europom. Posljednja dešavanja u BiH i priljev migranata zahtjeva veću pozornost Unije kako se sama Unija ne bi suočila s prelijevanjem nestabilnost unutar svojih granica“.

„Jedino EU, s njezinim čvrsto ukorijenim vrijednostima i jačim angažmanom, može ponuditi rješenja za nestabilnosti koje prijete državama kandidatkinjama za članstvo u EU“, zaključila je Zovko.

 

M.J.