Europska komisija pokrenut će proces aktiviranja zakona koji zabranjuje europskim tvrtkama da provode sankcije SAD-a protiv Irana i odbacuje bilo kakve sudske presude u kojima se primjenjuju američke kazne.

-Kao Europska komisija imamo dužnost zaštititi europske tvrtke. Moramo djelovati i zato pokrećemo proces aktiviranja 'statuta blokiranja' iz 1996. - rekao je predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker.

Dodao je kako će Komisija dopustiti Europskoj investicijskoj banci da europskim tvrtkama olakša ulaganja u Iranu.

-Također smo odlučili dopustiti Europskoj investicijskoj banci da europskim tvrtkama olakša ulaganja u Iranu. Komisija će održati svoju suradnju s Iranom - rekao je jučer Juncker na konferenciji za tisak nakon sastanka čelnika EU-a u Sofiji.

EU tom odlukom namjerava održati na životu međunarodni sporazum o iranskom nuklearnom programu nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump odlučio povući SAD iz sporazuma i ponovno uvesti sankcije Iranu i tvrtkama koje tamo posluju.

Podsjetimo, američki predsjednik Donald Trump upozorio je da će se američke sankcije biti primjenjene protiv svih onih koji ne budu primjenjivali odluku SAD-a.

Ujedno, analitičari sve češće upozoravaju kako je tek sad očita važnost luke Kopar i Piranskog zaljeva za EU i Njemačku.

 

M.M.