Zaklada Otvoreno društvo Georgea Sorosa zatvorit će ured u Budimpešti i preseliti se u Berlin. "Odluka da se djelatnosti presele iz Budimpešte dolazi u vrijeme dok se mađarska vlada priprema nametnuti nova ograničenja nevladinim organizacijama, putem paketa zakona pod oznakom 'Stop Soros', rečeno je u izjavi.


-Mađarska vlada ocrnjuje i pogrešno predstavlja naš rad i provodi represiju na civilno društvo radi svojih političkih ciljeva, koristeći se taktikama bez presedana u povijesti Europske unije - istaknuo je u izjavi Patrick Gaspard, predsjednik zaklade Otvorenog društva.

Otvoreno društvo je objavilo je da će nastaviti podržavati rad civilnih udruga u Mađarskoj u pitanjima poput ljudskih prava, umjetnosti i kulture, slobode medija, transparentnosti, obrazovanja i zdravstvene skrbi.

Viši ministar u novoj vladi Viktora Orbana najavio je kako će Mađarska postrožiti zakon o nevladinim organizacijama nakon velike pobjede vladajuće stranke prošlog mjeseca.

Zakonom bi se ministru unutarnjih poslova omogućilo da zabrani svaku djelatnost nevladinih organizacija na polju imigracije za koju bi se smatralo da predstavlja "nacionalni sigurnosni rizik". Osim toga zakonom bi se uvelo da nevladine organizacije koje podržavaju migracije moraju platiti 25 posto pristojbe na strane donacije koje dobiju.

 

M.M.