Izraelski borbeni zrakoplovi bombardirali su 11 ciljeva Hamasa na sjeveru Pojasa Gaze, priopćili su izraelski vojni izvori. Osim zračnih napada dva Hamasova položaja izraelska vojska gađala je iz tenkova, dodaje se.

Izraelske snage sigurnosti procjenjuju da više od 40.000 Palestinaca sudjeluje u prosvjedima na deset mjesta duž granice.

Vojni izvori kažu kako slijede "standardne operativne postupke" da odvrate Palestince koji nastoje probiti ogradu na granici između Izraela i Gaze, u masovnim prosvjedima zbog jučerašnjeg otvaranja američkog veleposlanstva u Jeruzalemu.

-IDF će odlučno nastaviti kako bi spriječio masovne terorističke napade koje je uglavnom organizirala teroristička organizacija Hamas - stoji u vojnom priopćenju i dodaje da će se "na sve terorističke djelatnosti oštro odgovoriti".

Očekuje se da će se prosvjedi nastaviti danas kada se obilježava dan osnivanja države Izrael.

Podsjetimo, u najkrvavijem danu proteklih godina u Pojasu Gaze, u prosvjedima na granici s Izraelom ubijeno je 59 Palestinaca. Na Zapadnoj obali i u Istočnom Jeruzalemu, palestinske vlasti pozvale su na opći štrajk i tri dana žalosti. 

Hamas, koji od 2007. vlada Pojasom Gaze, okrivljuje američkog predsjednika Donalda Trumpa za nasilje, a visoki predstavnik UN-a za ljudska prava Zeid Ra'ad al Hussein zahtijeva da odgovorni za ovo "nečuveno kršenje ljudskih prava" moraju odgovarati.

Sjedinjene Države u ponedjeljak su blokirale donošenje službenog izvješća UN-ova Vijeća sigurnosti u kojemu se traži neovisna istraga o krvavim događajima u Pojasu Gaze, doznaje se od diplomatskih izvora.

Erdogan: Izrael je teroristička država

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio je Izrael za "državni terorizam" i "genocid" nakon što je u sukobima između izraelske vojske i prosvjednika u Gazi smrtno stradalo pedesetak Palestinaca, zbog čega je Turska pozvala svoje veleposlanike u Izraelu i Sjedinjenim Državama.

-Izrael sije državni terorizam. Izrael je teroristička država. To što Izrael čini je genocid. Osuđujem tu humanitarnu tragediju, taj genocid, dolazio on od Izraela ili od Amerike - rekao je Erdogan turskim studentima u Londonu, u govoru koji je prenosila televizija.

Turska je istodobno pozvala na konzultacije svoje veleposlanike u Tel Avivu i Washingtonu, rekao je novinarima u Ankari potpredsjednik turske vladeBekir Bozdag.

Dodao je da je njegova zemlja sazvala za petak izvanrednu sjednicu Organizacije za islamsku suradnju (OIC), koja ima 57 zemalja članica, a sjedište joj je u Saudijskoj Arabiji.

 

M.M.