Krunski princ Saudijske Arabije, Mohammad bin Salman, postao je glavni partner Izraela u provedbi planova za oblikovanje nove stvarnosti na Bliskom istoku, izjavio je David Govrin, veleposlanik Izraela u Egiptu, prenosi Middle East Monitor.

Protumačio je to kao promjenu stava djela arapskih država u odnosu na Izrael.

-Primjećujemo promjene stava među arapskim zemljama u odnosu na Izrael, kojeg više ne smatraju neprijateljem, već partnerom u uspostavi nove i bolje stvarnosti u regiji. Stvarnosti koja se temelji na stabilnosti i gospodarskom rastu - rekao je Govrin.

Veleposlanik Govin naglasio je kako je Rijad kamen temeljac u takvim planovima u kojima uloge imaju Egipat i Izrael.

-Novi regionalni saveznici moraju proširiti partnerstvo s drugim državama, jer samo tako mogu unaprijediti zajedničke interese i boriti se protiv države i terorističkih organizacija koje djeluju pod iranskom zastavom - najavio je.

Bez imalo okolišanja najavio je zajedničke aktivnosti protiv Irana.

-U tom smislu treba voditi zajedničku borbu i sučeliti se s Iranom koji je u potrazi za razvojem nuklearnog oružja, što je ujedno glavni razlog da su Izrael i Saudijska Arabija podržavaju prevazilaženje međusobnih podjela i proširenje ovog novog arapsko-izraelskog saveza protiv Teherana”.

Analitičari upozoravaju kako u posljednjih nekoliko mjeseci i Ujedinjeni Arapski Emirati pokušavaju uspostaviti fleksibilniji i prijateljski odnos prema Izraelu, što se tumači kao pokušaj "pripreme terena" za vrlo izvjestan razvoj normalnih odnosa s Izraelom.

Za analitičare riječ je stvaranju nove alijanske koju čine SAD, Izrael, Egipat i Saudijska Arabija, a cilj joj je ojačati redove za mogući rat protiv Irana i svih skupina i zemalja bliskih Teheranu.

Na suprotnoj strani je osovina koju čine Sirija, Iran, Libanon i Hezbollah, palestinske skupine otpora i vojska iračkih šiita.

 

M.J.