Američko Ministarstvo financija objavilo je kako će opozvati izvozne licence za tvrtke Boeing i Airbus koje se odnose na izvoz civilnih zrakolpova u Iran, potvrdio je ministar financija SAD-a, Steven Mnuchin.

Licence su tim tvrtkama izdane ranije, nakon sklapanja Sporazuma o iranskom nuklearnom programu u srpnju 2015.g , u vrijeme Obamine administracije.

Iranska državna zračna tvrtka IranAir, koja ima dotrajale zrakoplove, naručila je naime 200 putničkih zrakoplova u vrijednosti od 38,3 milijarde dolara. 100 zrakoplova naručeno je od europskog konzorcija Airbus, 80 od američkog Boeinga i 20 od ATR-a. Svi ti poslovi ovise o američkim licencama zbog korištenja određenih komponenti za proizvodnju zrakoplova koje se proizvode u SAD-u.

Za prekid poslova s Iranom američki ministar financija proizvođačima je dao 90 dana. Samo Boeing će tako ostati bez  cca 20 milijardi dolara, na koliko se ugovor procjenjuje.

Podsjetimo, američki predsjednik Donald Trump objavio američko povlačenje iz nuklearnog sporazuma s Iranom i najavio ponovno uvođenje sankcija toj državi – kako onih prijašnjih, zamrznutih nakon potpisivanja Sporazuma, tako i novih i još strožih.

EU i njezine članice, supotpisnice Sporazuma, izrazile su žaljenje zbog Trumpove odluke. Kina i Rusija su najavile potporu postojećem Sporazumu, dok je iranski predsjednih Hassan Rouhani naložio svom Ministrastvu vanjskih poslova da tijekom idućih tjedana obavi konzultacije sa svih 5 preostalih supotpisnica Sporazuma (Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka) u smislu potvrde kako će se one u buduće odnositi prema postojećem Sporazumu, nakon čega će Iran objaviti svoj konačni stav po tom pitanju.

 

M.M.