Dan pobjede nad fašizmom u Rusiji je tradicionalno obilježen vojnim mimohodom na moskovskom Crvenom trgu.


-Ista ružna obilježja stoje iza novih prijetnji: egoizam i netolerancija, agresivni nacionalizam i zahtjevi za ekskluzivnošću. Znamo koliko su te prijetnje ozbiljne. Sve zemlje, svi narodi svijeta moraju shvatiti da je svijet veoma krhak. Njegova stabilnost ojačana je našom zajedničkom namjerom da slušamo, vjerujemo i poštujemo jedni druge - poručio je tom prigodom Vladimir Putin, predsjednik Ruske Federacije.

U nazočnosti ruskog predsjednika Vladimira Putina i gostiju, srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, pokazan je ruski vojni arsenal.

Ovogodišnja parada ima neke novosti, uključujući robotska vojna vozila, dronove i supersonične rakete. CNN je izdvojio dio toga

Prvi na listi je Su-57 borbeni zrakoplov koji je prvi put poletio 2010. godine, ali još uvijek mora formalno postati dio flote ruskog ratnog zrakoplovstva. Rusi će pokazati i hipersoničnu raketu Kinzhal.

Na popisu je i balistička raketa YARS poznata i kao SS-27. Radi se o projektilu koji može nositi 10 nuklearnih bojevih glava.

Pokazan je i tenk Armata. Borbene tenkove Armata T-14 Rusija je prvi put pokazala na paradi 2015. godine, a očekuje se da će inicijalna testiranja tenka završiti ove godine.

 

M.M.