Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić složio se s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem da Hrvatska i Srbija nisu iste, ističući da je razlika u tome što Srbija u Drugom svjetskom ratu nije bila uz Hitlera i provodila holokaust.

-Točno je da nismo jednaki, mi nismo bili na strani Hitlera, nismo provodili holokaust nad Židovima i Hrvatima, nismo tjerali Hrvate da nose obilježja kao što su Srbi i Židovi morali nositi tijekom Drugog svjetskog rata - Židovi žute, a Srbi plave trake" - uzvratio je Dačić ignorirajući činjenicu da je Nedićeva Srbija bila prvi "Judenfrei" u tadašnjoj Europi.

Dodatna razlika je u tome što "Srbija ne negira zločine, nego ih kažnjava, smatra šef srbijanske diplomacije.

-Nismo isti, jer mislimo da je ovo što Hrvatska radi čista glupost i da je bolje da se bavimo razvojem naših odnosa nego da vodimo diplomatski rat. I Plenković sve to zna, ali misli da mu to donosi političke bodove. I to je žalosno - rekao je novinarima Dačić.

Pojasnio je svoju nedavnu izjavu da će Hrvatska, ako želi, dobiti diplomatski rat.

-Ja nisam govorio o ratu, nego o diplomatskom ratu koji Hrvatska izaziva, rekao je srbijanski ministar reagirajući na Plenkovićevu izjavu da u odnosima Hrvatske i Srbije nije dobro koristiti riječ "rat".

Podsjetimo, diplomatske napetosti između dviju susjednih zemalja izbile su kada je srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin izjavio da o njegovu dolasku u Hrvatsku može odlučiti vrhovni komandant Vojske Republike Srbije, gospodin Aleksandar Vučić, a nikako o tome ne mogu odlučiti hrvatski ministri.

Službeni Zagreb mu je zbog toga zabranio dolazak u Hrvatsku, a Beograd je uzvratio istom mjerom i nepoželjnom osobom u Srbiji proglasio hrvatskog ministra obrane Damira Krstičevića. Plenković je potvrdio da će tijekom tjedna razgovarati s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, no nije otkrio hoće li tema biti Srbija i povlačenje novih mjera kao odgovor na sankcije ministru Krstičeviću.

M.M.