Nekadašnji suradnik Miloševićeve supruge Mire Marković i aktualni srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin izjavio je za Tanjug kako je odluka hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova kojom mu je zabranjen ulazak u Hrvatsku provokacija i pokušaj ušutkavanja "nekoga tko govori istinu o Jasenovcu".

Vulin je najavio i kako će se o tome očitovati i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji će, rekao je, "reagirati državnički i onako kako suverena, sigurna i stabilna država reagira".

-Ovo je pokušaj Hrvatske da ušutka nekoga tko govori istinu o Jasenovcu. Najstrašnije je to što se Hrvatska neće čak ni pokajati za to što je učinila - izjavio je Vulin.

Spominjanje Vučića u kontekstu donošenja odluke o njegovu odlasku u Hrvatsku Vulin je objasnio procedurom po kojoj se ministar obrane mora konzultirati s vrhovnim zapovjednikom koji mu daje dozvolu.

Podsjetimo, Vulin je u subotu  izjavio da o njegovu dolasku u Mlaku, "ondje gdje se nalaze Srbi i potomci žrtava Jasenovca", može odlučiti vrhovni zapovjednik Vojske Republike Srbije Aleksandar Vučić, a ne hrvatski ministri". Nakon toga je hrvatski MVEP objavio da Vulin "nije do daljnjeg dobrodošao u Hrvatsku".

Zabranu ulaska Aleksandra Vulinu u Republiku Hrvatsku potpredsjednica srbijanske vlade Zorana Mihajlović ocijenila je kršenjem najosnovnijih prava na kojima počiva Europa te poručila da to neće pridonijeti poboljšanju odnosima Srbije i Hrvatske.

 

M.M.