Sjeverna Koreja će suspendirati nuklearno i raketno ispitivanje te ukinuti nuklearne pokuse u sjevernom dijelu zemlje u nastojanju da nastavi gospodarski rast i mir na Korejskom poluotoku, priopćili su državni mediji.

Korejski čelnik Kim Jong Un naveo je u priopćenju kako njegova zemlja više ne treba provoditi nuklearne pokuse i interkontinentalne pokuse balističkih raketa, objavila je  državna korejska novinska agencija (KCNA).

Američki predsjednik Donald Trump pozdravio je najavu korejskoga čelnika Kima Jonga da će odmah obustaviti nuklearne i raketne pokuse te zatvoriti poligon za nuklearne pokuse. Trump je istaknuo kako se raduje sastanku s Kimom."Sjeverna Koreja je odlučila obustaviti sve nuklearne pokuse i zatvoriti glavni poligon za testiranje. Ovo je vrlo dobra vijest za Sjevernu Koreju i svijet - veliki napredak! Veselimo se ssastanku s Kimom", poručio je Trump na Twitteru.

Odluka Sjeverne Koreje da zatvori svoj nuklearni poligon i obustavi testiranje raketa je "važan napredak" za denuklearizaciju korejskoga poluotoka, priopćio je u subotu Predsjednički ured Južne Koreje. "To će također pridonijeti stvaranju vrlo pozitivnog ozračja za uspjeh nadolazećeg skupa na vrhu u Sjedinjenim Državama", izjavio je glasnogovornik južnokorejskoga predsjednika Yoon Young-Chana.

Švicarska bi mogla biti mjesto sastanka dvojice predsjednika jer Ženeva ima dugu povijest organiziranja mirovnih i teških političkih sastanaka. Kim se 1990-ih ondje školovao. Spominju se i Helsinki, Stockholm i Oslo. Švedska diplomatski predstavlja SAD u Pjongjangu i služi kao komunikacijski kanal dviju strana. Govori se kako bi od ostalih europskih gradova u obzir mogli doći Prag, gdje je Kimov stric veleposlanik ili Varšava, gdje Sjeverna Koreja ima svoje predstavništvo. 

 

M.M.