Zapadne sile razmatraju poduzimanje vojne akcije zbog, kako se sumnja, napada sirijskog režima otrovnim plinom na grad Dumu koju drže pobunjenici.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je kako će odluka o mogućim zračnim napadima na sirijske kemijske pogone biti donesena u sljedećih nekoliko dana, a saudijski princ Mohamed bin Salman najavio da bi u akciji mogla sudjelovati i njegova zemlja.

Burno je bilo i na Vijeću sigurnosti UN-a, gdje su Rusija i SAD blokirale jedna drugoj pokušaje da se uspostave međunarodne istrage o napadima kemijskim oružjem u Siriji. Rusija je uložila veto na nacrt američke rezolucije kojom bi se otvorila nova istraga - koja bi utvrdila tko je kriv. SAD i druge zemlje su zatim blokirale ruski pokušaj da se uspostavi druga istraga, koja bi tražila da Vijeće sigurnosti pripiše odgovornost.

Europska organizacija za sigurnost zračnog prometa upozorila je aviokompanije da budu na oprezu u istočnom Sredozemlju zbog mogućih zračnih napada u Siriji u sljedeća 72 sata. Kako su rekli, u tom razdoblju mogli bi biti upotrijebljeni projektili zrak-zemlja i krstareći projektili te da postoji mogućnost povremenih ometanja opreme za radio navigaciju.

M.M.