Na mađarskim parlamentarnim izborima uvjerljivo je pobijedila koalicija Fidesz, premijera Viktora Orbana s Kršćansko-demokratskom narodnom strankom.

Nakon prebrojenih gotovo 97 posto glasova, koalicija Fidesz osvaja dvotrećinsku većinu - 133 od 199 mjesta.

Nacionalistička stranka Jobik trebala bi osvojiti 26 mandata, a Socijalisti 20. Čelnici Jobika Gabor Vona i Socijalista Đula Molnar daju ostavke, a Orban je proglasio pobjedu. Izlaznost od 68,80%, veća je nego na trima prethodnim izborima.

Viktor Orban je usredotočio svoju kampanju na migracijsku "prijetnju". Oporba, koja je podijeljena, u kampanji je osuđivala klijentelizam, raspad javnih službi i nedovoljnu kupovnu moć, usprkos najnižoj stopi nezaposlenosti (3,8 posto). Orban je u kombinaciji sa snažnim utjecajem na javno mnijenje putem državnih i privatnih medija naklonjenih vladi, izgradio čvrste temelje da još produži svojih osam uzastopnih godina na vlasti, uz mandat koji je odradio od 1998. do 2002.

Orban se može pohvaliti i solidnim gospodarskim pokazateljima: Mađarska je 2018. rasla osmu godinu zaredom po stopi od četiri posto. Inflacija je također pod kontrolom, a nezaposlenost se kreće oko 3,8 posto.

Međutim, Orbanova popularnost najviše počiva na njegovu protivljenju imigraciji, posebno muslimana. 

M.M.