Na predsjedničkim izborima održanim jučer u Rusiji, Vladimir Putin je osvojio 75 posto glasova, objavilo je središnje izborno povjerenstvo. Na drugom je mjestu s 13,4 posto kandidat komunista Pavel Grudinin, pred ultranacionalistom Vladimirom Žirinovskim koji je dobio 6,3 posto i liberalnom novinarkom Ksenijom Sobšak s 1,4 posto.

Putin je ocijenio pred više stotina pristaša da je njegova pobjeda znak povjerenja i nade, kao i priznanje za ono što je postignuto u posljednjih nekoliko godina, unatoč teškoćama.

Putin je u razgovoru novinarima zanijekao da njegova zemlja ima kemijsko naoružanje, uključujući i ono kojim je prošlog mjeseca otrovan bivši ruski špijun Sergej Skripal.

-Rusija nema tako nešto - rekao je Putin novinarima na novinskoj konferenciji, dodajući da je Rusija uništila kemijsko oružje pod nadzorom međunarodnih promatrača i da je spremna na suradnju s Londonom.

To je prvi put da se Putin jasnije oglasio o trovanju Skripala i njegove kćeri Julije 4. ožujka u Salisburyju. Optužbe na račun Rusije nazvao je "besmislicama".

Putinu (65) je ovo drugi uzastopni šestogodišnji mandat, i po ustavu nema pravo na treći. Jedan mandat bi morao preskočiti što znači da bi se mogao kandidirati ponovno 2030.

Putin je prvi puta izabran za predsjednika 2000. s 52,9 posto glasova, drugi puta četiri godine kasnije dobio je 71,3 posto, a godine 2012. dobio je 63,6 posto.

M.M.