Za zazliku od Hrvatske, gdje se i danas vode ideološke bitke iz II. svjetskog rata, Finska - koja je građanski rat imala 1918., i danas nema problema sa simbolima koji su za mnoge kontroverzni. Među finskim odličjima nalazi i Veliki križ Reda finske bijele ruže, čija je ogrlica ukrašena kukastim križevima. To je odličje, 1963., uručeno i  Josipu Brozu Titu. Zanimljivo je također da 73 godine nakon završetka Drugog svjetskog rata, finsko Ratno zrakoplovstvo redovito u ceremonijalne svrhe koristi vlastitu verziju kukastog križa koji nazivaju 'križem slobode' - piše Tportal.hr.

Ovaj zbog nacista omraženi, a u mnogim zemljama i zabranjeni simbol, u finskom ratnom zrakoplovstvu koristi se od 1918. godine, kad je u toj zemlji izbio građanski rat između proboljševičkih pristaša, tzv. crvenih - koje nitko u Finskoj ne naziva antifašistima, i vladinih antikomunista, tzv. bijelih. Te godine je švedski grof Eric von Rosen pripadnicima 'bijelih' postrojbi darovao zrakoplov koji je bio ukrašen plavim kukastim križem, a kako je sam jednom prilikom naglasio, kasnije omraženi znak bio je nacrtan na letjelici isključivo zato što mu se svidio taj simbol.

Švedski aristokrat i etnolog Von Rosen se zanimao za vikinšku ostavštinu te je istražujući nordijske artefakte zapazio neobičan križ koji je prisvojio koristeći ga kao osobni znak. Upravo je taj znak gostujući kod Von Rosena zamijetio i Hermann Göring, drugi čovjek Trećeg Reicha, zapovjednik njemačkog Luftwaffea, otac zloglasnog Gestapa i Hitlerov dogovoreni nasljednik koji je oženio sestru Von Rosenove supruge.

Finska verzija kukastog križa korištena je u Oružanim snagama sve do 1945. godine, kad je mješovita britansko-sovjetska vojna komisija koja je nadgledala implementaciju mirovnog sporazuma između Moskve i Helsinkija donijela preporuku o ukidanju tog znaka s vojnih zrakoplova.

Međutim, tadašnji finski predsjednik Urho Kekkonen, bio je poprilično ambivalentan spram kukastog križa u državnim simbolima, te je 1957. godine dozvolio da se on ponovno koristi u ratnom zrakoplovstvu.

Odličje sa "svastikom" uručeno Titu

Zanimljivo je da se među finskim odličjima nalazi i Veliki križ Reda finske bijele ruže, čija je ogrlica ukrašena kukastim križevima. To je odličje Josipu Brozu Titu, prigodom posjeta Beogradu 1963. godine, dodijelio tadašnji finski predsjednik Urho Kekkonen, poznat po politici striktne neutralnosti prema oba tadašnja blokovska saveza.

Zanimljivo, samo nekoliko mjeseci nakon što je Tito primio odličje ono je od strane njegovih "dvorskih majstora" dizajnerski izmijenjeno te je uklonjen kukasti križ.

Preispitujući povijest, Finci danas nemaju nikakvih problema sa službenim oznakama koje mnoge uvelike podsjećaju na zloglasni Treći Reich i naciste, pojašnjavajući kako su usvojili kukasti križ dvije godine prije Hitlera te prije nego što je Von Rosen postao otvoreni simpatizer zločinačkog poretka u Njemačkoj.

Za razliku od Hrvatske, koja je građanski rat prošla između 1941. i 1945., građanski rat u Finskoj uvezen je 1918. iz tadašnjeg Sovjetskog saveza. Međutim, Staljinovi "crveni", tada su poraženi od "bijelih" antikomunista. Za mnoge, upravo je to razlog što u Finskoj nema revolucionarnih poriva.


D.Š