Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel upozorio je u Muenchenu, gdje se održava konferencija o sigurnosti, da se svijet početkom 2018. suočava s brojnim sigurnosnim izazovima i prijetnjom velikih sukoba u različitim regijama.

-U međunarodnoj politici trenutno se osjeća nedostatak predvidivosti i pouzdanosti. Rat u Siriji postaje akutna opasnost za naše bliske partnere - istaknuo je šef njemačke diplomacije misleći na članicu NATO-a Tursku.

Od ostalih prijetnji Gabriel je spomenuo nuklearnu krizu na Korejskom poluotoku, ambiciju Kine za globalnom dominacijom, rusku upotrebu vojne moći te rastući "nacionalizam i protekcionizam".

Na neformalnom sastanku čelnika iz 80 zemalja, čija je glavna tema sigurnost,  govorit će britanska premijerka Theresa May, dan nakon sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu. Sudionicima konferencije obratit će se i ruski ministar vanjskih poslova Sergel Lavrov, predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker te premijeri Poljske, Austrije i Turske Mateusz Morawiecki, Sebastian Kurtz i Binali Yildrim. Na konferenciji sudjeluju i hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić i ministar obrane Damir Krstičević.

 

M.M.