Kao odgovor na Erdoganovu inicijativu organiziranja izvanrednog sastanka Organizacije islamske suradnje, na kojem je usvojena deklaracija o priznanju Istočnog Jeruzalema za glavni grad Palestine i iznimno oštru retoriku uperenu protiv Izraela, ova se država sprema za raspravu na kojoj bi vrlo lako mogao usvojiti rezoluciju o genocidu kojeg je Osmansko carstvo, 1915., počinilo nad Armencima.

Yair Lapid, čelnik izraelske oporbene stranke Yesh Atid,  koja u Knessetu ima 19 zastupnika, namjerava podnijeti zahtjev o izraelskom priznavanju genocida nad Armencima u Osmanskom Carstvu.

Oštro je kritizirao politiku Ankare, koja odbija priznati tamne stranice vlastite povijesti.

-Ljudi koji negiraju nesporni genocid nad Armencima su bez ikakvog morala . istaknuo je Lapid.

Yair Lapid je istaknuo kako Izrael mora podržati stvaranje neovisnog Kurdistana.

-Pomirenje između Izraela i Turske je bila ozbiljna diplomatska pogreška. Izrael mora potkopati projekte plinovoda Turskoj i podupirati stvaranje neovisnog Kurdistana - istaknuo je Lapid.

>>

Podsjetimo, Izrael  nikada nije službeno priznao događaje iz 1915. u Osmanskom carstvu kao genocid. Prijedlozi o priznanju i osudi genocida nad Armenima, ranije pokrenuti od strane nekih izraelskih parlamentaraca, nisu dobili podršku Knesseta. Međutim, izjave Erdogana o "Izraelu kao terorističkoj državi i okupatoru",  i  Konferencija muslimanskih zemalja u Istanbulu su stvorili okolnosti u kojima bi prijedlog vrlo lako mogao biti usvojen.

 

M.M.