Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je sve države da priznaju Palestinu s Jeruzalemom kao glavnim gradom a Izrael je proglasio terorističkom  državom i okupatorom.

Izrečeno je to na sastanku u Istambulu, na kome su čelnici muslimanskih zemalja oštro osudili američko priznanje Jeruzalema glavnim gradom Izraela.

>>

Palestinski predsjednik Mahmud Abas na sastanku je rekao da odluka predsjednika Donalda Trumpa predstavlja najveći zločin i flagrantno kršenje međunarodnog prava. 

-Jeruzalem jest i oduvijek je bio glavni grad Palestine - rekao je Abas na izvanrednom sastanku muslimanskih čelnika u Turskoj.

Dodao je kako SAD raspolaže Jeruzalemom kao da je neki američki grad, te kako je neprihvatljivo da Washington sudjeluje u bliskoistočnom mirovnom procesu jer je pristran.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je države da priznaju Palestinu s Jeruzalemom kao glavnim gradom.

- Izrael je teroristička država i okupator - rekao je Erdogan, odbacujući američku odluku.

>>

Jordanski kralj Abdulah također je odbacio bilo kakav pokušaj izmjene statusa Jeruzalema ili njegovih svetih mjesta, kazavši da u regiji neće biti mira sve dok se ne riješi izraelsko-palestinski sukob. 

Iranski predsjednik Hasan Rohani rekao je kako je Trumpova odluka dokaz da SAD-u nedostaje bilo kakvo poštovanje prema legitimnim pravima palestinske nacije. Pozvao je muslimane da prevladaju međusobne razlike te se ujedine u obrani prava Palestinaca, a protiv Izraela za koji je rekao da je posijao sjeme nemira u regiji.

Turska je pozvala čelnike Organizacije za islamsku suradnju, organizacije koju čini više od 50 muslimanskih nacija, na sastanak u Istanbulu kako bi ondje formulirali zajednički odgovor na  odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa o priznanju Jeruzalema glavnim gradom Izraela.

 

M.M.