Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji boravi u posjetu Europskoj uniji, rekao kako očekuje da će i Europljani slijediti primjer američkog predsjednika Donalda Trumpa.

-To omogućuje mir jer je priznavanje stvarnosti suština mira, temelj mira - rekao je Netanyahu nakon što se nakratko susreo s visokom predstavnicom EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federicom Mogherini, uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a.

Uoči sastanka s ministrima vanjskih poslova EU-a u Bruxellesu, Netanyahu je rekao da će Trumpov potez, koji su osudili Palestinci i europske vlade, pridonijeti miru na Bliskom istoku. On je pozvao Palestince da priznaju Izrael kao židovsku državu i da prihvate da je Jeruzalem njezin glavni grad. 

-Vjerujem da iako još nemamo dogovor, da će se to dogoditi u budućnosti. Vjerujem da će sve, ili većina europskih zemalja premjestiti svoja veleposlanstva u Jeruzalem, priznati Jeruzalem kao prijestolnicu Izraela i snažno se s nama angažirati za sigurnost, napredak i mir - istaknuo je izraelski premijer.

Federica Mogherini, koja je poželjela dobrodošlicu Netanyahuu u prvom posjetu EU-u jednog izraelskog premijera u 22 godine, izjavilan je da će Unija nastaviti priznavati međunarodni konsenzus o Jeruzalemu. Također je ponovila da se EU zauzima za rješenje dviju država.

- U izraelskom je interesu pronaći održivo rješenje svog sukoba s Palestincima - istaknula je Mogherini.


M.M.