Jadranku Prliću, bivšem predsjedniku vlade Herceg Bosne, Bruni Stojiću, bivšem ministru obrane i Slobodanu Praljku, bivšem načelniku Glavnog stožera HVO-a, Žalbeno vijeće haškog suda odbilo je poništenje presude te potvrdilo zatvorske  kazne iz prvog stupnja.

Nakon izricanja presude general Slobodan Praljak je kazao: Praljak nije ratni zločinac. S prezirom odbacujem vašu presudu te je nakon toga nešto popio i sjeo. 

Sudac je zatim, nakon intervencije Praljkove odvjetnice,  naredio da se prekine izricanje presude i "spusti zastor".  Navodno je riječ o otrovu.  Sudac je zabranio da se čaša iznese iz sudnice. U Haški sud stigla su kola hitne pomoći i policija.

Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju je, u okviru žalbene presude bosanskohercegovačkoj šestorici utvrdilo postojanje međunarodnog oružanog sukoba u BiH , a potvrdilo je i postojanje tzv. udruženog zločinačkog pothvata s ciljem etničkog čišćenja dijelova BiH.

-Ovo je šokantan epilog presude koja je do sada potvrdila kazne optuženima. Moramo vidjeti što je s Praljkom, je li njemu pozlilo, što je napravio, kakva je tekućina bila u čašici koju je uspio unijeti u sudnicu. Nadam se da nije ono najgore, da sebi nije oduzeo život. Za sada je objava presude kompromitirana. Ako mu bude bolje objava presude će se po svemu sudeći nastaviti, a ako ne nastavit će se drugi dan - izvijestila je za Novu TV iz Haaga Ivana Petrović, dodajući kako ne zna što je s generalom Praljkom nakon "spuštanja zastora".

Prema najnovijim informacijama Slobodan Praljak je kolima hitne pomoći prevezen u bolnicu i nalazi se u vrlo teškom stanju.

 

M.M.