Haški sud prvostupanjskom je presudom osudio Ratka Mladića na doživotni zatvor. Prvostupanjskom presudom osuđen je za genocid u Srebrenici, ubojstva, silovanja i druge zločine protiv čovječnosti te kršenje zakona i običaja ratovanja u Bosni i Hercegovini od svibnja 92. do konca 95. godine.

Predstavnici vlasti u Republici Srpskoj, odbacuju tu presudu kao nepravednu i pristranu, dok iz Sarajeva nastavljaju stizati izrazi potpore pravorijeku Haškog suda, uz ocjenu kako je doživotni zatvor jedina moguća kazna za tako teške ratne zločine čiju je provedbu naložio Mladić.

Reagiralo je i američko veleposlanstvo u BiH, koje je ocijenilo kako presudu u slučaju Ratka Mladića drže važnim korakom ka utvrđivanju odgovornosti pojedinaca. 

-Nadamo se da će ova presuda žrtvama i njihovim obiteljima donijeti smirenje i dati osjećaj da je pravda barem donekle zadovoljena. Pozivamo sve strane da prihvate ovu presudu i ponovno se okrenu kontinuiranom angažmanu na pomirenju i mirnom zajedničkom životu, koji su neophodni za budućnost stabilne, sigurne BiH, u kojoj su zaštićena prava svih njenih građana - stoji u priopćenju američko veleposlanstvo u BiH

Međutim, povjesničar Ante Nazor, podsjetivši kako je Mladić bio načelnik štaba 9. korpus JNA, tj. kninskog korpusa, upozorava da iz presude nije vidljivo što je Mladić činio u Hrvatskoj.

-Cilj je bio istrebljenje nesrpskog stanovništva na području Hrvatske. Problem je što ostaje Mladićev projekt, a to je Republika Srpska. Da nije bilo Hrvatske i Hrvata, ne bi bilo ni današnje BiH - istaknuo je Nazor, gostujući u emisiji "Otvoreno".

 

M.M.