Španjolska vlada vjeruje kako su neke skupine u Rusiji koristile društvene mreže promovirajući referendum o nezavisnosti Katalonije u cilju destabiliziranja Španjolske i time Europske unije.

Španjolska ministrica obrane i ministar vanjskih poslova rekli su kako imaju dokaze da su skupine iz javnog i privatnog sektora iz Rusije, ali isto tako i Venezuele, koristile Twitter, Facebook i druge internetske stranice kako bi masovno promovirale ciljeve zagovornika nezavisnosti te promijenile javno mišljenje uoči referenduma 1. listopada.

>>

Istodobno, zagovornici nezavisnosti Katalonije, na sjeveroistoku Španjolske, tvrde da nije bilo ruske intervencije u korist izjašnjavanja o samostalnosti.

Španjolski ministar vanjskih poslova Alfonso Dastis rekao je kako je Španjolska detektirala lažne profile na društvenim mrežama, od kojih je 50 posto bilo iz Rusije a 30 posto iz Venezuele.

- Ti su profili kreirani s ciljem podrške zagovornicima nezavisnosti - upozorio je Datis.

Ramón Tremosa, zastupnik katalonske stranke PDeCAT u Europskom parlamentu, ponovio je u ponedjeljak kako Rusi nemaju nikakve veze s referendumom u Kataloniji.

- Oni koji kažu kako Rusija pomaže Kataloniji, isti su oni koji su pomagali ruskoj floti posljednjih godina, unatoč bojkotu EU-a - poručio je Tremosa, govoreći o španjolskim lukama na ulazu u Sredozemno more gdje su prema ranijim izvješćima medija pristajali ruski vojni brodovi.

 

M.M.