Nordijske zemlje povećale su ulaganja u vojsku, međusobnu vojnu suradnju kao i onu s NATO-om od ruske ankesije Krima u 2014.

- Takva situacija predmet je zajedničke brige nordijskih zemalja. Mi namjeravamo osnažiti našu vojnu suradnju kako bismo se bolje bavili sigurnosnim brigama - izjavio je finski ministar obrane Jussi Niinisto na konferenciji za novinare, koja je uslijedila nakon njegovog sastanka sa švedskim, danskim i norveškim kolegama i s predstavnikom Islanda.

Istaknuo je da će sporazum o razmjeni novih izviđačkih podataka "pozitivno doprinijeti svjesnosti situacije" kao i sigurnosti letova. Nordijske zemlje, naime, optužuju Rusiju da je u više navrata kršila njihov zračni prostor u proteklih nekoliko godina.

Spomenute su države također dogovorile suradnju u nabavci vojne opreme i korištenje zajedničke nordijske borbene odore.

- Promatramo agresivnu Rusiju koja jača svoje snage, obnavlja svoje materijale, postavlja nove rakete u Kalinjingradu. To je nova slika u našem djelu svijeta - izjavio je danski ministar obrane Claus Hjort Frederiksen, komentirajući poteze ruske vojske u Kaljingradu, ruskom gradu koji leži između Poljske i Litve na Baltičkom moru.

Podsjetimo, Rusija je pojačala vojne aktivnosti u baltičkoj enklavi Kalinjingradu i kritizirala je NATO zbog postavljanja raketnog štita u istočnoj Europi. Norveška, Danska i Island su članice NATO-a, dok su Švedska i Finska - koje dijele granicu s Rusijom dugu 1.340 kilometara - ostale vojno nesvrstane.

Ministri obrane Švedske i Finske će se ovih dana sastati u Helsinkiju sa Sjevernom grupom NATO-a koja uključuje Britaniju, Nizozemsku, Njemačku, Poljsku i baltičke države. Američki ministar obrane Jim Mattis također će se pridružiti sastanku, prenosi Reuters.

 

M.M.