Srbijanski tjednik Ekspres, inače blizak SNS-u Aleksandra Vučića, u svom posljednjem broju najavljuje "konačan dogovor" između Erdogana i Putina oko uređenja BiH.

Ekspres u tekstu "Kad car i sultan dele BiH" navodi kako su se predsjednik Turkse Reyyep Tayip Erdogan i predsjednik Rusije Vladimir Putin dogovorili oko "podjele Bosne na dva dijela". Kako navodi Ekspres, podjela bi se izvršila po današnjoj entitetskoj crti.

>>

Posebno je zanimljivo predviđanje Ekspresa koje se tiče Središnje  Bosne, koja je bila stvarni uzrok bošnjačko-hrvatskog sukoba.

Ekspres smatra da će se "prepreka" Središnje Bosne jednostavno riješiti "isporučivanjem" bošnjačkom dijelu, dok bi Hrvati onda bili prisiljeni zadovoljiti se ostacima, odnosno onim što već imaju - Zapadnom Hercegovinom i dijelom Posavine. 

Iako je malo vjerojatno da Ekspres raspolaže pouzdanim informacijama, činjenica da se uopće bavi pitanjem podjele Bosne govori o interesima Srbije, pa i Rusije, ali i Turske te bošnjačkog vodstva u BiH.

>>

Uz rečeno, zanimljivo je napomenuti kako postoji čitav niz dokaza o tome kako su Slobodan Milošević i Alija Izetbegović upravo prostor zapadne Hercegovine u svim pregovorima, tijekom rata, nudili hrvatskoj strani, odnosno Franji Tuđmanu.

 

R.H.