Četiri arapske države, koje su prije mjesec dana uvele sankcije Kataru, objavile su u utorak da njihove sankcije ostaju i dalje na snazi dok Katar ne uvaži njihove zahtjeve.

Upozoravaju da će pomno nadzirati napore koju ova mala monarhija u Perzijskom zaljevu ulaže kako bi spriječila financiranje terorizma. 

U zajedničkoj izjavi koju su u svojim državnim medijima objavile sve četiri zemlje, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein navode da cijene napore Sjedinjenih Država u borbi protiv terorizma, no da će pomno kontrolirati ponašanje Katara.

Sjedinjene Države i Katar u utorak su potpisale sporazum namijenjen borbi protiv financiranja terorizma, tijekom posjeta američkog državnog tajnika Rexa Tillersona, koji je posjetio Dohu kako bi pomogao okončati mjesec dana dug spor između arapskih država koje su saveznice Zapada.

Podsjetimo, četiri navedene zemlje u lipnju su uvele sankcije Kataru optužujući tu zemlju za financiranje militantnih skupina i savezništvo s njihovim dugogodišnjim neprijateljem Iranom,  no optužbe o povezanosti s terorizmom Katar je oštro odbacio.  

 

M.M.