Donald Trump i Vladimir Putin proveli su više od dva sata na sastanku u petak na marginama samita svjetskih čelnika.


-Predsjednik Putin i ja razgovarali smo o mnogim temama i mogu vam reći da je to bio izvrstan razgovor. Naravno, ovo je tek početak naših budućih susreta. Mogu samo reći da mi je velika čast sresti se i razgovarati s predsjednikom Putinom - izjavio je Trump.

Vladimir Putin se nada da će razgovor uroditi konkretnim rezultatima.

-Dosad smo imali prilike razgovarati jedino telefonom i dotaknuli se mnogih tema. Logična posljedica je susret ovdje, uživo, i moram reći da mi je drago zbog tog susreta i nadam se da će on uroditi konkretnim rezultatima - izjavio je Putin nakon sastanka.

Trump i Putin razgovarali su na marginama summita G20 u Hamburgu dva sata i 15 minuta, puno dulje od planiranog. 

-Nekoliko sam puta morao podsjetiti predsjednika. Ljudi su pogledavali prema vratima. Čak su u jednom trenutku poslali prvu damu da nas izbavi odande. No nije upalilo. Sastanak je potrajao još sat vremena nakon što je ona došla. Nije uspjela - rekao je američki državni tajnik Rex Tillerson.

Navodno je posebno žestok bio dio razgovora koji se ticao navodnog ruskog uplitanja u američke izbore. Od ruskog izaslanstva stižu informacije da je Trump prihvatio Putinovo stajalište da uplitanja nije bilo, no američki tim tvrdi da je Trump pritiskao Putina, a on - nijekao uplitanje. 

Državni tajnik Tillerson je potvrdio da su SAD i Rusija dogovorili primirje na jugozapadu Sirije, kojim će pokazati da mogu surađivati u toj zemlji.

 

M.M.