Europska komisija očekuje da Hrvatska i Slovenija provedu arbitražnu odluku o granici, izjavio je u utorak u Strasbourgu prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans. 

-Europska komisija prima na znanje odluku arbitažnog suda i očekuje od obje strane da je provedu - izjavio je Timmermans nakon što je kolegij povjerenika Europske komisije raspravljao o odluci arbitražnog suda od 29. lipnja o razgraničenju na kopnu i moru između Hrvatske i Slovenije.

Timmermans je kazao da je Komisija spremna posredovati u tom procesu.

-Europska komisija se nada da će obojica premijera dogovoriti o tome kako najbolje provesti pravorijek arbitražnog suda. Komisija naravno ostaje spremna pomoći u tom procesu. Kolegij će ponovno raspravljati o tom pitanju kada krene taj proces kako bi raspravljao o napretku i razmotrio kako može pomoći u punoj i pravednoj provedbi pravorijeka - rekao je Timmermans.

Erjavec zadovoljan

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je da je zadovoljan stajalištem Europske komisije koja očekuje da će Hrvatska i Slovenija poštovati prošlotjednu presudu arbitražnog suda i provesti njegovu odluku o granici.

-Pozdravljam stajalište Komisije koja od nas očekuje implementaciju presude, to nije pobjeda ni Hrvatske ni Slovenije već se Komisija postavila na stranu međunarodnog prava - kazao je Erjavec.

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske u utorak je još jednom podsjetilo da je riječ o bilateralnom pitanju koje je bilo predmet arbitraže koja je, protupravnim djelovanjem Slovenije, teško kompromitirana i iz koje je Hrvatska na temelju jednoglasne odluke Hrvatskog sabora izašla 2015. godine.

-Odluka arbitražnog suda Republiku Hrvatsku ne obvezuje i neće je primijeniti. Republika Hrvatska ostaje otvorena za dijalog s Republikom Slovenijom s ciljem  rješavanja graničnog pitanja - priopćeno je iz Ministarstva.

 

M.M.