Zastupnik ruskog parlamenta i visokopozicionirani dužnosnik Putinove stranke Jedinstvena Rusija, Sergej Železnjak, gostovao je u Beogradu na međunarodnoj konferenciji gdje je upozorio da bilo kakav sukob na Balkanu može rezultirati Trećim svjetskim ratom.

-Zadatak je svih odgovornih političara da ne podižu napetosti u regiji i da se održava mir, jer su, izgleda, mnogi zaboravili da je upravo na ovim prostorima počeo i Prvi svjetski rat.

Zaboravili su i kako je došlo do Drugog svjetskog rata. Eventualni konflikt na Balkanu mogao bi se proširiti na čitav svijet i nitko ne bi bio pošteđen zahvaljujući modernim tehnologijama ratovanja. Zbog toga je jako bitno da je na Balkanu mir i da se podržava politika mira, pomirenja, tolerancije i etničke i nacionalne raznolikosti - rekao je Železnjak na konferenciji "Nova međunarodna realnost - Izazovi i perspektive".

Kritizirajući način širenja NATO-a promovirao je ruski "plan B4" kojim je predviđeno stvaranje vojno "neutralnog saveza zemalja Balkana" gdje bi bile uključene Srbija, Makedonija, Crna Gora te Bosna i Hercegovina.

-Vidjeli smo u Crnoj Gori da narod nije dobio priliku na referendumu se izjasniti želi li u NATO. Što se tiče Makedonije, nisam siguran postoji li tu konsenzus o ulasku u Savez, dok je Srbija pravi primjer vojne neutralnosti i po mnogim stvarima je otok sigurnosti i primjer za mnoge balkanske zemlje kako obnavljati poslije tragičnih događaja. To se mora podržati i bilo koja suradnja ne smije kršiti stare tradicije. U suvremenom svijetu nema puno suverenih država, a činjenica da Srbija uspijeva održati suverenost govori koliko je odmjerena i pametna politika koja se vodi - dodao je Železnjak, prenosi Express. 

Srbijanski analitičar Dragomir Anđelković smatra da je Železnjakov istup otvorena poruka Zapadu.

-Ovo je samo poruka Zapadu da je Moskva itekako zainteresirana za Balkan i da će braniti svoje interese. Trenutačna situacija je takva da bi bilo koji sukob, bilo gdje na svijetu, mogao sve odvesti u neki globalni rat, ne samo na Balkanu. Na sreću, trenutačno naša regija nije previše turbulentna. S druge strane, za nas je i dobro da se velike sile zanimaju za nas, da se "sukobljavaju zbog Srbije", ali na nama je da nastavimo s politikom sjedenja na dva stolca, pa čak i više, ako je to potrebno da se zaštite nacionalni interesi - rekao je Anđelković.

 

M.M.