Danas u Münchenu počinje 53. sigurnosna konferencija na kojoj će prvi put sudjelovati nova američka administracija. Jučer je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala u palači princa Carla na skupu o novoj ulozi Jugoistočne Europe u budućnosti euroatlanske sigurnosti.

Hrvatska predsjednica održala je središnji govor večeri i upozorila na ponovnu destabilizaciju jugoistočne Europe. Ta regija, poručila je, mora postati jedan od prioriteta NATO saveza i Europske unije. 

-Hrvatska snažno podržava proširenje Europske unije i NATO-a na jugoistočnu Europu i spremna je pomoći svakoj zemlji koja se odluči na taj izazovan put uvođenja zahtjevnih reformi - izjavila je predsjednica.

Sličnih stavova je i Miroslav Lajčak, slovački ministar vanjskih poslova.

-Stanje u zemljama jugoistočne Europe gore je nego prije, a Europska unija na tom je području smanjila svoju aktivnost i značaj. Taj prostor koji smo napustili odmah su popunili drugi igrači - Rusija, Turska, Saudijska Arabija. Ja ih ne krivim, postupili su logično - upozorio je slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak.

>>

Dio tog područja kojeg je zapad zapostavio, što je iskoristila Rusija, je i Crna Gora. U NATO savez bi mogli ući do kraja godine, no članstvo u Europskoj uniji i dalje se čini dalekim.

-Projekt europske integracije pod utjecajem je snažnih centrifugalnih sila. Mir i prosperitet Europske unije moguće je trajno osigurati samo ako se pobrinemo da i naši susjedi žive u miru i prosperitetu. To, naravno, uključuje zemlje zapadnoga Balkana - poručio je predsjedavajući Minhenske sigurnosne konferencije Wolfgang Ischinger. 

>>

Na Münhenskoj konferenciji sudjelovat će više od 30 šefova država i vlada. Nakon izboraDonalda Trumpa za američkog predsjednika ove je godine u fokusu budućnost transatlantskih odnosa i NATO saveza. Na marginama konferencije hrvatsku predsjednicu i ministra vanjskih poslova Davora Stiera očekuju i brojni bilateralni susreti.

 

M.M.