Umjesto položaja ekstremističke Islamske države ruski su bombarderi u srijedu u Siriji ciljali prozapadne pobunjenike, javljaju agencije. Zabrinutost su izrazili Washington i Pariz koji rješenje sukoba u Siriji vide bez predsjednika Bashara al-Assada, a Rusija u njemu vidi saveznika.

Bojnik Jamil al-Saleh, prebjeg iz sirijske vojske u Slobodnu sirijsku vojsku, oporbenu formaciju koja ratuje protiv režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, rekao je da su njegovi ljudi pretrpjeli ruski napad u sjevernoj pokrajini Hama. "U Hami nema Islamske države i ona je potpuno pod nadzorom Slobodne sirijske vojske", rekao je al-Saleh.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je da je izvelo zračne napade na položaje IS-a pošto je u srijedu ruski parlment jednoglasno odobrio intervenciju u Siriji.

Moskva je sat vremena prije akcije obavijestila Washington da će izvesti napad u okviru prvog velikog ruskog vojnog angažmana u regiji otkako se 1991. raspao Sovjetski Savez.

Međunarodna koalicija predvođena SAD-om godinu dana bombardira IS u Siriji i Iraku, no ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je u sjedištu UN-a predložio mnogo širu međunarodnu koaliciju protiv IS-a i najavio da bi se Rusija mogla pridružiti, ali je isključio kopnenu intervenciju, piše Dnevnik.hr.

Zamjenik američkog ministra obrane Robert Work ne vjeruje "da je to bila pogreška" već vjeruje "da je to agresivna akcija Rusije upravo sada prije razgovora naših vojnih dužnosnika".

Putin i njegov američki kolega Barack Obama suglasili su se u ponedjeljak da će njihovi vojni dužnosnici razgovarati o načinu razrješenja sukoba u Siriji.

Američki državni tajnik izrazio je "veliko zabrinutost" i ponovio da IS ne može biti poražen "sve dok je Assad predsjednik Sirije".

Francuski ministar obrane Jean-Yves Le Drian smara "čudnim" što ruski zračni udari nisu pogodili IS, a visoki neimenovani dužnosnik rekao je: "Nisu ciljali Daesh (što je arapski naziv za Islamsku državu) već oporbene skupine, a što potvrđuje da su (napadi) više podrška Basharovu režimu nego borbi protiv Daesha".

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da je Moskva spremna "otvoriti komunikacijske kanale" s koalicijom koju vodi SAD.

Nacrt ruske rezolucije, u koji je agencija Reuters imala uvid, pozdravlja napore država u borbi protiv IS-a, al Qaede, Fronte Al-Nusra i drugih skupina u regiji i poziva države "da koordiniraju svoje aktivnosti s pristankom država i teritorija na kojima se te aktivnosti odvijaju".

Amerikom predvođena koalicija počela je zračne napade na IS prije godinu dana, ali za to nije zatražila dozvolu. Članice te koalicije kažu da djeluju u samoobrani na zahtjev susjednog Iraka.
Rusija navodi da je Sirija zatražila njezinu vojnu pomoć.

Šef sirijske oporbe u egzilu Khaled Khoja je rekao u srijedu da je 36 civila ubijeno u ruskom napadu na Homs, u središtu zemlje.

"Rusi su izveli napad na sjever Homsa i ubili 36 nedužnih civila u područjima koja su se borila i pobijedila džihadiste Islamske države", rekao je iz New Yorka Khoja, šef sirijske nacionalne koalicije, oporbe u egzilu.

"Sve žrtve su civili. Nitko od stradalih nije sudjelovao u vojnim snagama. Očito je da je ruska intervencija podrška režimu i cilj joj je stvaranje još kaotičnijeg ozračja u Siriji", dodao je šef sirijske nacionalne koalicije, oporbe u egzilu.,

M.M.