Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović se tijekom boravka u New Yorku sastao s glavnim tajnikom UN-a Ban-Ki Moonom.

Tijekom susreta razgovarano je o trenutačnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i stanju po pitanju izbjeglica.

Čović je zahvalio glavnom tajniku za sveukupan angažman UN-ovih agencija na pružanju pomoći stanovništvu u poplavama pogođenim područjima, kao i za napore koje Ujedinjeni narodi ulažu radi otklanjanja posljedica poplava. Razgovarano je i o zajedničkim projektima u okviru specijaliziranih agencija Ujedinjenih naroda.

Čović se kratko susreo i s predsjednikom Rumunjske Klausom Iohannisom. Razgovarano je o aktivnostima BiH na putu ka Europskoj uniji, te je iskazano zadovoljstvo zbog pozitivnih pomaka na tom putu. Izražena je potpora Rumunjske daljnjim aktivnostima BiH, s ciljem približavanja Europskoj uniji.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH nazočio je i otvaranju Glavne rasprave 70. zasjedanja Opće skupštine UN-a te prijamu koji je tim povodom organizirao predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama. Bio je i gost na svečanom ručku u čast voditelja država, koji je priredio glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon.

Čović se sastao i s generalom Davidom H. Petraeusom, predsjednikom KKR Global Institute, koji je sastavni dio vodeće svjetske investicijske tvrtke KKR. Ova tvrtka, s više od 40 godina iskustva u ovom poslu, upravlja ulaganjima u vrijednosti od oko 100 milijardi dolara. Trenutačno investira u više od 80 tvrtki širom svijeta a u BiH je, zajedno sa Europskom bankom za obnovu i razvitak (EBRD), uložila oko 50 milijuna američkih dolara.

Čović je tom prigodom istaknuo brojne mogućnosti ulaganja u BiH, te je iskazao potporu svim investicijskim projektima koji za cilj imaju poboljšanje uvjeta života građana BiH.

 

M.J.